Annons

Ljus men kylig månad

En fjärdedel av året har gått men det år bara på ljuset det märks att det borde vara vår.
– Faktum är att vi har haft nästintill rekord på soltimmar i mars 170 timmar, i Stockholm hade de hela 240 soltimmar men så står också solen högre på himlen där, konstaterar Hans Lehrecke när det åter är dags att summera den gångna månadens väder.

– Vi har den nästkallaste marsmånaden bakom oss under min mätperiod. Medeltemperaturen blev  -1,4 grader.   Kallast var det 1987  med -2,4 och jag hoppas att vi slipper en upprepning i framtiden för då följde ett rekordkallt år. Då minns jag att reinclaudeplommonet först mognade i mitten av september.

Annons
 

Under mars fick vi dock någon skön dag. Varmast var det den fjärde  med +8,6  medan de sjuttonde var kallast med -9,6.
– Det frös alla nätter utom en.  Nämligen natten till den sjunde, då kvicksilvret kravlade sig upp till +0,4.

En kallare mars var det även 1947.
– Men då noterade jag ännu inte vädret även om jag minns  svartisen från det året. En stark ostlig vind förde ut myllan på isen och det var en märklig syn. Skridskoåkandet fick ett abrupt slut.

Mars blev som vanligt mycket torr och Landskrona hade bara fyra dagar med nederbörd i form av snö, totalt 12 mm. Normalnederbörden ligger kring 34 mm.

Vilka märkliga noteringar har du annars gjort på sistone?
Vi har mött en ny term i vårt språkbruk nämligen ”isdygn” det vill säga ett dygn, då temperaturen håller sig dygnet runt under noll. vilket ju är intressant just i mars, då solen börjar bli stark. I Norrland hade vi inga absoluta bottennoteringar. Jag har minne från mars 1949, då vi i 35-gradig kyla förpassade oss till utedasset  när vi var på skidresa  till Ånn i Jämtland.
Målilla i Småland har haft -19,2 medan Kristianstad hade +13,6.
I fåglarnas värld har våren gjort sig påmind. Jag har visserligen inte hört koltrastsång men tranorna har anlänt till Hornborgasjön.
Jag såg även märkliga bilder från Wales den tjugosjunde, då en boskapsskötare fick gräva fram lammen ur mer än halvmeter djup snö.

Vilka vårtecken har du i din trädgård?
De passar på att lysa med sin frånvaro utom snödroppar och vintergäck , vilka är trädgårdens bokstavliga klockor, ger oss dock en föraning om vad som står för dörren. 
I övrigt råder fortfarande vila och det är vad jag minns första gången, penséerna inte var i jorden den fjortonde mars, min tyvärr avlidna hustrus födelsedag.
Koltrastens melodiska sång, har jag tyvärr ännu inte hört.
Trädgårdslandet är ännu fruset. I fjor tittade de första rädisorna upp den tjugofemte i månaden.
                
Hur är läget inom modernäringen?
– Barfrosten har drabbat inte minst rapsen hårt och stora arealer får sås om. Det gäller även höstvetet. Underöver alla under. Vid Tågarp/Vadensjö har man redan  tjuvstartat med sådden.  Man harvade upp  den frusna jorden och har man tur med vädret så kan man  bli närmre en månad före.
Bönderna brukar ju ha påsken som en milstolpe. I år kommer man knappast ha hunnit ”våra”, men så är ju dessutom påsken tidig.

Hur lyder badrapporten från Sundvik?
– Badmästare Abbe låter meddela, att han på grund av brist på vatten ännu inte kunnat avläsa havstemperaturen, då som vanligt vid denna årstid vattnet i frånlandsvinden har försvunnit över på den danska sidan. Bristen på vatten i hamnen har gjort att man redan lyckats muddra hamnen. Vattenbristen har också medfört att badmästaren ännu inte hunnit gå ut för att fånga påskstenbiten.
Den ringa vattentillgången har medfört att Bengt heller inte kunnat mäta vattentemperaturen men uppskattar den till nära noll eftersom ”vattenpölarna” fryser till i nattkylan

Hur blir då april?
– Vi får hoppas, att våren inte kommer för plötsligt, så att vi hinner njuta av den. April gäller för att vara en månad, man inte kan lita på. Finessen med en ”riktig”  april är att man hinner njuta mer av våren. Måtte bara inte kylan fortsätta alltför länge som 1966, då jag kunde åka skidor den sextonde april på morgonen i Hilleshögsdal, lite längre fram på dagen i Sjöbo. En vecka senare såg jag de första svalorna.
Personligen tycker jag, att mars/april är den finaste årstiden eftersom blomstertiden står på glänt och man börjar ana den vackraste årstiden.
Den kyliga mars lär få sin fortsättning i april, där första veckan men i verkligheten betydligt längre tid  förblir kall men samtidigt förblir det soligt och passa på att njut av den allt varmare solen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser