Annons

Landskronit årets skånska idrottsledare

För nära nog exakt ett år sedan tilldelades Johan Berg utmärkelsen Årets Eldsjäl vid Idrottsgalan i Landskrona nu står det klart att sportchefen i Landskrona Taekwondo Akademi får motta ett nytt fint pris, detta sedan han korats till Årets idrottsledare i Skåne.
– Då som nu kan jag inte närvara och hämta priset själv. Denna gången krockar det med U21 VM i Moldavien, säger Johan Berg och det om något, kanske vittnar om en kille som alltid är i farten.

Varje år delar Skåneidrotten ut utmärkelser till personer som gjort framträdande insatser för skånsk idrott. Vinnarna i en handfull kategorier utses av en jury från Skåneidrottens styrelse samt utvalda personer inom skånsk idrott.  I samband med handbollslandskampen Sverige-Polen i Malmö Arena den 4 april kommer Johan Berg att hedras.
– Det är häftigt, säger han spontant när vi ber om en kommentar till utmärkelsen.
– Att få en sådan här bekräftelse från den skånska idrottsrörelsen är stort. Alla behöver synas, säger han som inte gör skillnad på en nybörjartävling eller ett VM.
– Det är lika kul både och. Att se glädjen hos en nybörjare kan vara lika stort som hos någon som vinner en medalj på ett mästerskap.

Annons
 

Johan Berg var med och grundade Landskrona Taekwondo Akademi 2005 och är involverade i allt, både som tränare och ansvarig för klubbens olika projekt. Han samarbetar även med tolv grundskolor, fyra fritidshem och tre resursskolor för elever med speciella behov. 
En hel del idrotter har problem med nyrekryteringen, inte minst har brottningen och boxningen upplevt detta i Landskrona. Hur ser det ut för er del?
– Jag har inte behövt göra reklam på två och ett halvt år. Vi har i det närmsta fulla grupper och när det kommer nya som vill prova på så får jag trixa lite med grupperna. Det är inte det ultimata men med god vilja så brukar det lösa sig.  

Landskrona Taekwondo Akademi har genom åren drivit flera olika projekt, ett av dessa är Dee-Jai (glädje på thailändska), som vänder sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Projektet härstammar ur en mångfaldssatsning som Riksidrottsförbundet initierade 2007 och där Landskronaklubben var en av tjugo som man satsade på.
–  Här är glädje ledordet och det kanske man kan säga är min ledstjärna i mitt ledarskap. Här ska inte världsmästare komma fram utan det är gemenskapen som är det viktigaste. Kul då att närvaron är hundraprocentig.

Johan Bergs engagemang sträcker sig även utanför träningslokalen.
– Det är trevligt när medlemmarna umgås även privat och exempelvis går på bio eller något annat tillsammans. Det stärker gemenskapen i klubben ytterligare, säger han som även får vara mentor åt medlemmar när livet inte alltid är spikrakt.
– Visst har det hänt att jag fått ryka in som något av en extra förälder. Ibland har någon hamnat fel och då får man göra så gott man kan för att få tillbaka dessa på banan igen. Så visst har jag suttit i möte med det sociala mer än en gång.
Det går inte att ta miste på Johan Bergs sociala engagemang men lika mycket hoppas han få vara med och ta fram en olympisk medaljör. Sedan en dryg månad tillbaka är han Svenska Taekwondoförbundets nya landslags- och olympiske koordinator.

Närmst på programmet för eldsjälen står dock att arrangera ett disco för stadens ungdomar.
– Tillsammans med LISA gör vi det fyra gånger om året och på onsdag är det dags igen på Tages, säger han vars energi tycks osinnlig.
– Tyvärr är det väl samma problem vi brottas med som så många andra projekt inom idrotten. Det är att få ekonomin att gå runt. Jag tror jag träffat samtliga förvaltningschefen i Landskrona och haft mina dragningar. Snart ska jag träffa delar av kommunledningen igen för att berätta om vad vi gör, sen får man väl hålla tummarna att vi kan fortsätta även efter nyår.


Sedan en dryg månad tillbaka är Johan Berg även anställd av förbundet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser