Annons

Konstnär hedras på årets konstrunda

Under påskens konstrunda kommer minnet av Landskronakonstnären Kennet Björne att hedras genom att ett verk ställs ut på samlingsutställningen i Landskrona konsthall.
– Enligt vad jag fått veta är det första gången som en avliden medlem hedras på detta sätt och det är jag glad för, berättar dottern Sofia Björne som arbetat hårt för att hennes far skulle få vara med på konstrundan.

– Under sjukdomstiden lovade jag honom vid ett flertal tillfällen att hålla ateljén öppen om han själv inte orkade. Detta gjorde honom glad och så sent som den 14 januari deltog han i valet av tavla till såväl samlingsutställningen som till pris vid utlottningen, berättar Sofia Björne.

Annons
 

Men kampen mot sjukdomen blev för svår och Kenneth Björne avled bara tre dagar senare, den 17 januari 2013.
– Eftersom det var så nära inpå årets konstrunda så kontaktade jag styrelsen och förklarade att jag gärna ville att min fars minne skulle hedras genom att jag såg till att galleri Björne hölls öppet, berättar Sofia Björne som är glad över att en tavla finns med på samlingsutställningen.
– Jag är emellertid lite besviken över att han plockades bort från konstrundans katalog, men jag kommer att hålla öppet ändå eftersom det var vad min far ville. Och där kommer jag också att gratis lotta ut tavlan han valde som pris till konstrundan.

Kenneth Björne började på Skånska Målarskolan i Malmö på 1960-talet och öppnade 1967 Galleri Brunte på Stora Norregatan 21 tillsammans med kollegerna Ingmar Aldenhov och Pelle Åberg.

Senare blev han också en av medlemmarna i konstnärskollektivet Drakabygget i Örkelljunga, en grupp som bildades av de danska konstnärerna Asger Jorn och dennes bror Jørgen Nash. Här deltog han i flera temautställningar bland annat i Köpenhamn, Oslo och München.

Kenneth Björne har också ställt ut på Landskrona Museum och fått kommunens kulturstipendium.

I Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan arbetade han intensivt under senare år och förutom ett färgsprakande måleri skapades också skulpturer som sätter fantasin i rörelse.

Under påskhelgen med start långfredag kommer Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan i Landskrona att hålla öppet som en del av den nordvästskånska konstrundan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser