Annons

Slagkraftig utställning invigs på födelsedagen

Imorgon onsdag fyller Landskrona 600 år och dagen till ära invigs den första i raden av sju utställningar med anknytning till staden, som visas på museet under jubileumsåret 2013. Utställningen är döpt till ”Ofredens skugga” och den fokuserar på en dramatisk tid i Landskronas historia, nämligen skånska kriget 1675-1679.

I utställningen skildras det stora slaget som stod på Ylleshed utanför Landskrona den 14 juli 1677 då de danska och svenska arméerna drabbade samman. Skåne var då svenskt men Landskrona var belägrat av danskarna. Karl den XI var bara 22 år gammal när han beslöt sig för att slänga ut Chrisitan den V:s arméer för gott från landskapet, säger Åsa Karlsson, antikvarie på Landskrona museum.

Annons
 

– Hela skånska kriget hade en stor inverkan på Landskrona och dess omgivning. Delar av staden och landskapet runt omkring brändes vid ett flertal tillfällen, tusentals sårade danska soldater vårdades i Landskrona och staden var även bas för de fruktade friskyttarna.

På ett pedagogiskt vis berättar utställningen om själva slaget i ett rum och om konsekvenserna för Landskrona i ett annat. Med bilder, texter och ett flertal föremål kan man enkelt få reda på mycket om händelsen som påverkade staden.

– Bland annat visas ett unikt länklod, en slags kanonkula varav det endast finns tre bevarade i Sverige. Det var ett oerhört grymt vapen. Ett annan unikt föremål är ett mynt som är präglat i Landskrona under perioden. Det var bara i Stockholm och i Landskrona som det fick präglas mynt just då. Men danskarna stal den myntstamp som präglade slantarna och därmed upphörde produktionen, förklarar museilektor Anneli Oxenstierna.

Utställningen som pågår till och med den 9 juni invigs klockan 14.30 av författaren Åke Jönsson.


Mynt präglat i Landskrona.


Vapen som en gång använts av friskyttarna.


Länklod, en slags kanonkula, som danskarna använde var ett grymt vapen som lemlästade såväl människor som hästar.


In i det sista arbetar museets personal med att färdigställa utställningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser