Annons

Graffitikonstnärer tar pulsen på 600-åringen

2013 är inte bara året då Landskrona fyller 600 år utan även formellt gatukonstens år. Lördagen den 23 mars förenas de båda när det är storslagen invigning av Marians Graffitiateljé i Kingelstad, eller för att vara exakt på  Tågarpsvägen 130.
– Vi kommer då ha en jurybedömd graffititävling på temat ”Landskrona är mitt land i 600 år”, säger Marian Dembkiewicz som under sin grundskoleperiod på Kunskapsskolan i Landskrona för första gången kom i kontakt med konstformen.
– Jag tror fortfarande att två av mina graffitimålningar hänger kvar på skolan, berättar han som idag hunnit påbörja sitt andra gymnasieår på Spyken i Lund.

När hans mamma Svetlana, välkänd hårfrisör i Landskrona, hittade en gård på landet fanns det gott om utrymme för sonen att utveckla sin egen ateljé.
Cirka tio graffitikonstnärer kommer att låta sprayburkarna tala och det meter stora målningarna kommer sedan att ställas ut i Landskrona. Men först ska en jury bedöma verken och dela ut pris, säger han.

Annons
 

Konstnärerna kör igång klockan tio och två timmar senare är det öppet hus i ateljén.
Klockan 14 ska verken vara klara och bedömningen påbörjas.  Klockan 15 blir det prisutdelning och en halvtimme senare bjuds det på konsert.
Vi kommer att ha öppet i kulturklubbens café under hela evenemanget och där serveras rysk borscht, det vill säga rödbetssoppa, avslutar Marian Dembkiewicz.


Marian Dembkiewic har gjort flera konstverk på uppdrag. Här en vagn utanför kulturhuset i Svalöv.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser