Annons

Karlslundsbiblioteket stänger 15 april- öppnar troligtvis i nya lokaler till höst

Nu är det klart att Karlslundsbiblioteket stänger den 15 april. Detta sedan lokalerna ska byggas om till förskola. Istället lutar mycket nu åt att biblioteket flyttar in i Bronsängens förskolas (!) tidigare lokaler.

Karlslundsområdet har under åren utarmats på såväl samhällelig som kommersiell service och har en problematik med låg sysselsättningsgrad, bidragsberoende, svag förankring i det omgivande samhället och social oro bland en del ungdomar. Idag finns skolbibliotek på Allvar Gullstrandgymnasiet och på Karlslundsbiblioteket som fungerar som ett kombinerat folk- och skolbibliotek med öppethållande tre dagar i veckan för allmänheten.

Annons
 

I samband med flytten av Allvar Gullstrandgymnasiet till Dammhagskolan har fritids- och kulturförvaltningen erbjudits att överta verksamheten på Allvar Gullstrandsbiblioteket för att utveckla det till kombinerat folk- och skolbibliotek. Något som Landskronas bibliotekschef Susann Ek undersökt tillsammans med två andra alternativ, för att se hur den framtida folkbiblioteksverksamheten i området ska se ut. Huvudkriterierna har varit tillgänglighet och samverkansmöjligheter.
Målgruppen för verksamheten är i första hand små barn och deras föräldrar, kanske främst de unga mödrarna, samt vuxna utanför arbetsmarknaden. Där har bibliotekschefen och vi politiker kommit fram till det blir bäst att placera det nya biblioteket i området i en av avdelningarna i före detta Bronsängens förskola, säger kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (FP).

– Då hamnar biblioteket granne med den nya ungdomsgården och den familjecentral som nu är under uppbyggnad. Synergieffekterna kan bli många i detta kluster av olika verksamheter, menar Gunlög Stenfelt som hade en enig nämnd bakom sig i beslutet.
– På sikt hoppas vi att filialen då också kan få meröppet så som det blir i Glumslöv* från och med i april.

Det relativt nystartade projektet DigIT Karlslund där kvinnor med begränsad datorvana lär sig att kommunicera via Internet kommer att fortsätta i bibliotekets lokaler till i mitten av maj.
– Vi tackar våra trogna besökare för den tid som varit och hoppas att de följer med oss till de nya lokaler i området som förhoppningsvis öppnar under hösten, säger Susann Ek och utlovar att återkomma så snart mer information och beslut fattats i frågan.
–  Lördagen den 1 juni kl. 10-19 anordnas en loppis på biblioteket där besökarna kan fynda gallrade böcker och möbler, avslutar hon.

* Glumslöv förbereder för Meröppet biblioteket

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser