Annons

Krav på omedelbart upprivande av lasarettsbeslut

Dagligen kommer rapporter om tillståndet i den skånska sjukvården. Ofta följs detta med nya förslag till förändringar från den styrande Femklövern. I grund och botten handlar det om ideologi och en svårhanterad budget. Idag gör såväl socialdemokrater som miljöpartister nya utspel som direkt eller indirekt rör Landskrona Lasarett.  

Socialdemokraternas gruppledare tillika regionstyrelsens 2:e vice ordförande Rikard Larsson kräver att den borgerliga femklövern i Region Skåne omedelbart river upp beslutet om strukturförändringarna som bland annat innebär nerläggning av den planerade operationsverksamheten på Landskrona Lasarett. Förvaltningsrättens beslut innebär i praktiken att regionens verksamheter nu står utan budget och uppdrag.
Att fortsätta framhärda att beslutet ska genomföras efter förvaltningsrättens prövning äventyrar både sjukvården och Region Skånes ekonomi. Därför kräver vi socialdemokrater att den styrande majoriteten omedelbart backar från det överklagade beslutet och istället skyndsamt tar fram budgetar för sjukvårdsförvaltningarna som grundar sig på nuvarande struktur, säger Rikard Larsson (S)

Annons
 

Sjukhusen tar med sig underskott från 2012 på cirka 755 miljoner kronor samtidigt som nya stora sparbeting ligger på sjukvården. Att i det läget vara otydlig kring vad som gäller för ekonomin under innevarande budgetår är att hantera skattepengar ansvarslöst, anser Rikard Larsson.

Att regionens budget långt ifrån är i balans har det skrivits spaltmeter om men nu verkar det som att det gungar även under fötterna på en del av de styrande.
– Vi vill höja skatten för att trygga den skånska sjukvården, det skriver miljöpartisterna och regionråden i Skåne, Anders Åkesson och Monika Ekström tillsammans med MP:s ordförande i Skåne, Petter Forkstam i en debattartikel i Sydsvenskan idag.

– Det var väl vad jag sa tre gånger under min appell vid demonstrationen på Kasernplan i januari. Detta måste ses som ett ljus i mörkret, menar narkossköterskan Anders Westin.

Lördagen den 16 mars klockan 11 är det utlyst till en ny demonstration för att utveckla – inte aveckla Landskrona Lasarett.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser