Annons

Förvaltningsrätten hejdar beslutet

Beslutet som togs av två av de tre ledamöterna i Region Skånes vårdproduktionsutskott rörande flytten av operationsavdelningen vid Landskrona Lasarett kan vara olaglig. Det anser Förvaltningsrätten i Malmö som idag förbjuder Region Skåne att genomföra beslutet tills de överklaganden som kommit in till förvaltningsrätten har prövats i sak, uppger Radio Malmöhus på måndags eftermiddagen.

Först ut att kommentera besked är Socialdemokraterna som var den tredjedel som röstade emot beslutet. Här ser man beskedet det som en första delseger för att rädda Landskrona lasarett.
– Frågan är på inget sätt avgjord, men det är en första och viktig delseger för att rädda Landskrona lasarett, säger Niklas Karlsson (S) kommunalråd i Landskrona, med anledningen av Förvaltningsrättens beslut.

Annons
 

 Det känns mycket bra att Förvaltningsrätten stoppat beslutet. Nu får demokratin avgöra frågan och förhoppningsvis kan vi få majoritet i Regionfullmäktige mot beslutet, om de borgerliga företrädarna från Landskrona lever upp till sin tidigare framförda kritik, säger Henrik Fritzon (S) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Det var den 15 februari som den borgerliga majoriteten i vårdproduktionsutskottet i Region Skåne beslutade om stora förändringar inom den skånska sjukvården. Beslutet om omstruktureringar av de skånska sjukhusens verksamhet innebär förändringar för de flesta sjukhus, men störst förändring blir det för Lasarettet i Landskrona som blir av med ca 4000 operationer på årsbasis genom att all nuvarande planerad operationsverksamhet flyttas till andra sjukhus. Universitetssjukhusets ögonoperationer skall i stället flyttas till Landskrona men omfattningen på denna är långt mindre än den verksamhet som flyttas från lasarettet är vad många befarar.

Beslutet har överklagats till Förvaltningsrätten av blanda andra Landskronamoderaten Leif Thorsell som var först med att kräva en inhibition av beslutet, flera sjuksköterskor har också protesterat och Socialdemokraterna ansåg bland annat att det har varit dåligt förberett och att beslutet måste fattas av Regionfullmäktige.

Läs även: Eldsjäl lycklig över upprivet beslut

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser