Annons

Fick 87 månadslöner

Under de tio senaste åren har inte mindre än 36 kommunala chefer fått sluta och de avgångsvederlag de fått uppgår till drygt 32 miljoner kronor. Mest fick den före detta stadsbyggnadschefen Jörgen Bergvall som 2005 fick en garantipension på hela 87 månadslöner vilket sammanlagt blev 3,5 miljoner. Detta uppger Landskrona posten i en artikel idag. Tidningen skriver också att de flesta cheferna fick sluta under socialdemokraternas senaste mandatperiod, 2002-2006. Noterbart i sammanhanget är att det då rådde politisk enighet mellan de båda blocken gällande uppsägningarna i den stora omorganisation som man gjorde i stadshuset.

I januari 2005 inleddes en karusell med kommunala chefers avgångar som ännu spinner för fullt. Då stod en stor omorganisation för dörren och det var under socialdemokraternas ledning som åtgärderna togs. Till skillnad mot de uppsägningar som inträffats den senaste tiden så var det då politisk koncensus om beslutet som arbetats fram av utredaren och gestaltningskonsulten Kess Simmasgård. Både dåvarande kommunalrådet Niklas Karlsson (S) och oppositionsrådet Tutti Johansson Falk (M) var nöjda med förslaget till den nya kommunorganisationen.
– Jag hoppas att det här är början på en process som inte tar slut. Det ska finnas ett tydligt medborgarfokus och vi ska ha ett arbetssätt så att vi kan göra förändringar. Planen ska inte ligga fast, betonade Johansson Falk i december 2004.

Annons
 

Idag säger Niklas Karlsson att avtalen inte var de bästa men att kommunen var tvungen att ta ansvar för omorganisationen.
– Det är klart att det låter mycket och det är naturligtvis inga smickrande siffror. Men vi var politiskt överens om vad som skulle ske och sedan var det personalavdelningen som förhandlade. Det var inte vi politiker som gjorde det, säger han.

Uppsägningskarusellen fortsätter dock. Året började som bekant med att Christer Pålsson fick lämna uppdraget som stadsdirektör. Veckorna senare var han anställd i Bjuv som just stadsdirektör. Under 2012 fick en enhetschef på omsorgsförvaltningen lämna sitt jobb och ungefär samtidigt sades en rektor upp. Noterbart är att den sistnämnda köptes ut för 713 000 kronor.
Och där är den stora skillnaden idag. Förr kom vi överens politiskt och sedan hade saker och ting sin gång. Så fungerar det inte idag, avslutar Niklas Karlsson.

Läs mer:
Nedan följer ett axplock av relaterade artiklar i ämnet.

Politisk enighet kring ny organisation (2004-12-08)

Ny kommunal organisation sjösätts (2005-01-17)

Sergio Garay slutar som kommunchef med omedelbar verkan (2007-08-29)

Sergio Garay ödmjuk i avskedet (2007-08-30)

Torkild fattade beslutet om Sergios avsked (2007-08-31)

8,3 miljoner för att inte jobba (2009-11-07)

Tio miljoner till chefer som lämnat (2010-07-02)

Nye stadsdirektören har fått sparken (2013-01-08)

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser