Annons

Statistiken talar för fint väder den 20 mars

Den kortaste månaden på året är till ända och Hans Lehrecke i Glumslöv har haft en hektisk tid.
– Under den gångna månaden har jag genomgått två operationer  för gråstarr men  det har  inte utgjort något hinder för mätningarna, säger han när det är dags att presentera vädret för februari.
– Efter ett milt slut på januari kom vintern tillbaka i februari och vi hade frost varje dygn fram till den tjugosjätte, berättar han.

Medeltemperaturen blev något under den normala och efter en mild avslutning hamnade den på -0,8. Skillnad mellan dag och natt blev relativt liten.
– Den största skillnaden på en dag upplevde jag som barn, Ena ögonblicket var det -13 medan det en stund senare var +1, minns han.

Annons
 

Varmast hittills har 1990 varit med 4,8 medan 1986 och 1987 varit kallast med -8,6 resp. -6,4.

Nederbörden blev i år relativt ringa och kom i form av snö samt under första halvan av månanden

Vad gjorde duför märkliga iakttagelser under månaden?
– Vi hade under början av månaden  ett starkt högtryck över Norrland men inga extrema temperaturer, den nionde var det kallast med 38 grader i Najmaka och den tionde var det samma temperatur över Sverige på 1500 meters höjd eller +10. Den tjugosjunde kunde man i Gladhammar samt i södra Dalarna njuta av tolvgradig värme. Samtidigt var det snöstorrm på Korsika.

Har du hunnit notera några vårtecken  i trädgården och lantbruket under månaden?
– Vintergäck och snödroppar är något försenade på grund av minusgrader under större delen av månaden. Ett tunt snötäcke har täckt Glumslövstrakten och gett skydd mot den ej alltför starka frosten. Fåglarna har vaknat till liv men jag har ännu inte hört koltrasten. Övervintringen ser ut att ske normalt.
 
Havssitatuationen då?
Isen har inte hunnit lägga sig och nu börjar det bli lite sent.
Hamnmästare Abbe väntar nu på stenbitarnma skall dyka upp.

Vi har en alldeles speciell mars framför oss eftersom staden fyller 600 år. Vädermässigt hur tror du månaden kommer att vara?
– Vi har som sagt alldeles speciella krav på mars i år på  grund av    jubileumsfirandet och Hans Majestäts besök i staden.  Man har varit förutseende nog att välja en statistiskt sett bra månad och datum för firandet. Det har man gjort med fingertoppkänsla då den tjugonde visat sig vara en ovanligt tid och under trettio års mätningar har det bara kommit nederbörd under tre dagar. 

– Vi hoppas statistiken håller även i år så att  staden får gör sig rättvisa, när staden har den äran. Jag hoppas att naturen har börjat att visa  på den tid som stundar och i  min trädgård är alltid penséerna i jorden den fjortonde mars, det vill säga på  min   hustrus födelsedag och  penséerna får ackpanjemang av luktviol  och den alltid lika tacksamma tusenskönan.
Under årens lopp har genomsntittemperaturen legat på 3 plusgrader  under jubileumsdagen den 20 mars och det har varit övervägande vackert  och cirka hälften av nätterna har det frusit, ett par gånger med hela -7.

– Annars ser mars ut att starta med vackert väder som vanligt men vi får räkna med kyliga nätter med nattfrost. Någon större väderdramatik ser inte ut att drabba oss.

– Jag tycker att landskronaborna skall njuta av sin vackra stad och riktigt njuta av förvåren innan våren tar fart.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser