Annons

En stjärna med viss rökighet är född

Den 1 mars är det försäljningsstart för Spirit of Hvens nya whisky, Seven Stars – No.1 Duhbe, på Systembolaget. Whiskyn presenterades på tisdagen inför press och andra inbjudna gäster på Backafallsbyn i en lokal intill destilleriet.
Totalt kommer vi att släppa 10 250 flaskor. Det är den första whiskyn i en serie av sju, sa destillatören Henric Molin som ansvarar för whiskytillverkningen och hur den smakar.

För ganska exakt ett år sedan släpptes Hven Urania Single Malt Whisky, den första whiskyn som tillverkades av Spirit of Hven. På fredag är det dags för destilleriets andra single malt whisky, Seven Stars – No.1 Duhbe, att komma ut på marknaden. Den är som sin föregångare en snäll och balanserad whisky men har även en lätt rökighet och Henrik Molin är nöjd med sin nya malt.
– Vi har nått vårt mål och den här är lite mer rock ‘n’ roll jämfört med Urania, säger han och skrattar.
– Dubhe är den första av sju i en serie av singel malt whisky som kommer släppas från destilleriet i begränsade upplagor, alla under flaggan ”Seven Stars”. Som inspiration har vi än en gång skådat mot himlen, vi skådade mot norra stjärnhimlen och såg asterismen Karlavagnen som är de sju ljusstarkaste stjärnorna i Stora Björn. Denna första whisky fick sitt namn efter den näst ljusstarkaste stjärnan av de sju, Dubhe.

Annons
 

Att företagets whisky slagit genom råder det ingen tvekan om. Henrics hustru Anja är VD för Spirit of Hven.
– Urania har till vår stora glädje varit en uppskattad produkt som sålt slut i Sverige. Whiskyn har även öppnat dörrar för oss på andra marknader i världen. Vi har varit och nosat lite smått i Norge, Tyskland, Kanada, USA, Holland och Belgien, men framför allt har vi skapat stora möjligheter i Storbritannien, säger hon.

Nu är det inte bara whisky som tillverkas på Spirit of Hven. Deras gin och vodka samt olika kryddade snapsar har redan hunnits prisats av olika branschorgan. Att Henric Molin har en försmak för whisky sticker han inte under stol med men att sätta denna dryck framför de andra vill han inte.
Jag brukar alltid svara att för mig är dem alla som våra barn. Det är alltid roligt att göra dem, oavsett resultatet. Dom är alla spännande och erbjuder överraskningar som förgyller tillvaron. Men framför allt så älskar vi dem alla, varken mer eller mindre bara på olika sätt. Men whiskyn är lite som ett ADHD-barn. Det kan vara lite problematiskt på vägen men det blir bra till sist, berättar Henric Molin med glimten i ögat.

Nykomlingen i sortimentet är en exklusiv dryck.
– Denna whisky är buteljerad för hand på Ven vid 45 vol%, utan någon kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller andra tillsatser. Helt naturligt så som det skall vara. Varje flaska är individuellt numrerad och kontrollerad innan den vaxas för hand, säger destillatören.

Meningen är att Spirit of Hven en vacker dag ska kunna producera 60 000 – 80 000 flaskor per år.
– Vi har precis i dagarna påbörjat ett byggprojekt för att klara möta upp efterfrågan, vi bygger ett nytt lagerhus, en ny buteljeringsfabrik och ett nytt laboratorium. Bygget beräknas stå klart till sommaren. Detta ger oss möjlighet att tillgodose en större efterfrågan ute i världen, avslutar Anja Molin.


Charlie Molin var med att slå i tappen i den första tunnan och nu fyra år senare är han med och får avtäcka flaskan när Seven Stars – No.1 Duhbe för första gången presenteras.


Ted Nilsson har tagit steget från köket till destilleriet. Igår var ett nytt destillat klart och väntar att tappas på ekfat. Doften var rökig och alkoholthalten var uppe i 72%.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser