Annons

Omskakande om spelberoende

– Många av oss har missbruk tätt inpå oss, konstaterar landskronabördige författaren Majgull Axelsson i förordet till Joakim Björcks nyutkomna bok ”När allt är förlorat”.
Vardagsmissbruk i dess olika former är välbekant men att lögnen, även den för sig själv också finns hos den spelberoende, var nytt för Axelsson.

– Spelberoende är ett av de största och snabbaste växande folkhälsoproblemen i landet, säger journalisten och numera också författaren Joakim Björck när han har vägarna förbi redaktionen och ger oss den första hinten om innehållet i sin debutbok.

Annons
 

Joakim Björck är tillbaka i hemstaden för att promota boken och göra ett signeringstillfälle i stans enda bokhandel. Han minns uppväxten på Löpargatan och tiden då Oddset lanserades i landet och kompisgänget ofta hängde vid Black Jack-bordet på Strandpaviljongen.
Då var vi ett gäng killar som trodde stenhårt på Lången och att tripplarna skulle kunna dra in en bra slant.
Nu klarade Joakim Björck av att hantera sitt eget spelande men har fått uppleva spelberoendets baksidor på ganska nära håll och där någonstans har drivkraften legat att skriva boken.

På fritiden under fyra år har hundratals timmar ägnats åt djupintervjuer och skrivande.
Det var nära att allt skulle ha blivit ytterliggare försenat då de nytryckta böckerna fanns i en lastbil som krockade på Tranarpsbron, säger han med ett snett leende.

Över en halv miljon
164 000 svenskar har ett utvecklat spelberoende, ytterliggare nästan 400 000 ligger i riskzonen att få problem med sitt spelande.
– Spel om pengar är lika beroendeframkallande som alkohol och droger, trots detta är problemet nonchalerat av staten som har dubbla roller. Dels ska de se till folkhälsan, samtidigt vill de få in så mycket pengar som möjligt från detta, säger han och riktar skarp kritik mot statliga Svenska Spel.
– Bolaget avsätter 300 miljoner i marknadsföring medan staten endast satsar 28 miljoner för att motverka spelberoende. Den summan måste öka. Svenska Spel har ett stort ansvar att axla, säger Joakim Björck som nu hoppas att hans bok ska väcka debatt i ämnet.
– Se bara på bolagets senaste reklamtrend som direkt riktar sig mot kvinnor. Det är ingen slump att spelberoendet ökar i just den gruppen. Men sportbetting och poker på nätet har också medfört att unga i 16-17 årsåldern har hamnat i spelberoende.

Svenska Spels Jack Vegas maskiner som exempelvis finns på de flesta restauranger runt om i  Landskrona menar Joakim Björck är ett stort hyckleri från spelbolagets sida.
Det är en cynism från bolagets sida då det finns betydligt fler maskiner i fattiga områden och samtidigt snackar man om ansvarsfullt spelande.

Det går inte att ta miste på det brinnande engagemanget och mellan hårdfakta och historier ur verkligheten är han gruvligt irriterad.
Staten tar inte sitt folkhälsoansvar, säger han som följt två personers och deras familjers öden på nära håll.
– Meningen är att boken ska kunna läsas av alla. Jag har skrivit som jag gör i mina artiklar, rakt och enkelt. Dels får vi följa spelmissbrukaren Mikaels vardag från det att skulderna växer och hur detta ska döljas för familjen till det övertygande lögnerna och de avancerade systemen att gömma undan spelbongar, pengar och skuldkvitton. Dels får vi den än värre historien om medberoende Madeleine som får sitt liv förstört av en manipulerande spelmissbrukande mamma.

Joakim Björck fastslår också att den spelberoende ofta sitter fast i ett korsberoende där rökning och alkohol också ingår som en del i vardagen.
Jag hoppas att riksdagen ser till att spelberoende blir inskrivet i socialtjänstlagen så att kommunerna tvingas att ta sitt ansvar och hjälpa även en denna grupp människor.

Läs mer: Spelberondet i stan inte kartlagt

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser