Annons

Ny skottlossning stoppade bussarna

Än en gång har Skånetrafiken tvingats ställa in delar av vissa busslinjer efter att bussar blivit beskjutna, troligtvis av någon sorts luftvapen.
– Någon typ av vapen har använts och det är upp till polisen att utredda detta, säger Mats Persson, säkerhetsansvarig i Landskrona stad som under förmiddagen idag suttit i möte med Skånetrafiken och Nobina som har i uppdrag att köra stadstrafiken i Landskrona.

Den första skjutningen ägde rum på Föreningsgatan strax innan klockan 18 på torsdagseftermiddagen och den andra på Ödmanssonsgatan ett par minuter i 12 på fredagen.

Annons
 

I det första fallet träffades rutan till dörren med följd att den krackelerade. Chauffören fick syn på sju eller åtta ungdomar som efter incidenten sprang iväg genom en muröppning.
Även i samband med dagens beskjutning på Ödmanssonsgatan minuterna innan klockan 12 sågs ett gäng ungdomar. Denna gång var det en vanlig ruta på bussen som sprack. Ungdomarna har dock inte hörts, då polisen fokuserat på chauffören och resenärerna på bussen.

Stadsbussarnas linje 1 stannar inte vid Skeppsbron, Brocksgatan, Bredgatan, Viktoriagatan, Hantverkargatan och S:t Olovsgatan. När bussarna kommer igång igen är oklart.
Hur länge uppehållet kommer att vara vet vi inti i nuläget, sa Ulrika Mebius, press- och informationschef till Landskrona Direkt strax efter klockan 15.

Polisen kommer att ta till extra åtgärder på grund av den uppkomna situationen.
Jag vill inte gå in i detalj hur vi tänker gå till väga men meningen är att bussarna ska kunna gå i lugn och ro när de kommer igång igen, säger Eva-Lotta Hermansson Trudesson, informatör på polisen i Helsingborg.
Något som även bekräftas av Mats Persson.
– Vi har fått löften från polisen att de kommer att kraftsamla i Landskrona under helgen. Det är viktigt att säkerheten och tryggheten upprätthålls och det är polisens huvuduppgift, poängterar säkerhetschefen. 

Från Skånetrafiken är beskeden något dubbeltydiga då man på sin Facebooksida skriver om skottlossning i Landskrona samtidigt som informationsansvarige tar det för bus, om så av kraftig art.
– Vi ser det som allvarliga pojkstreck. Det är sportlov och detta är antagligen ungdomar som inte har något att göra.Tråkigt nog begriper de inte vilka allvarliga konsekvenser det kan få, säger Ulrika Mebius.
 
Enligt Mats Persson har kommunledningen under dagen försökt komma i kontakt med länspolismästaren utan att lyckas.
– Polisen lokalt gör så gott de kan. Men resurserna räcker inte till. Landskrona är så pass stort att polisen måste utgå härifrån och inte från Helsingborg, säger han och menar att det inträffade är betydligt allvarligare än ett pojkstreck.
– Vi reagerar mycket kraftigt på det inträffade.

Polisen måste omedelbart vidta åtgärder för att säkra viktiga samhällsfunktioner i Landskrona på både kort och lång sikt. Polisen kommer nu att öka bemanningen i Landskrona för att bland annat säkerställa busstrafiken. Detta är bra, men det är avgörande är att dessa insatser i staden blir långsiktiga och uthålliga. Man måste kunna känna sig trygg såväl på Öster som i hela staden. Det får inte råda någon tvekan om att den här typen av våld bemöts snabbt och kraftfullt från samhällets sida, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande. 

– Vi har vid ett flertal tillfällen under den senaste tiden påtalat det allvarliga i situationen och förutsätter att polisen nu sätter in långsiktiga åtgärder för att lösa sin uppgift.

På måndag var det tänkt att kommunledningen skulle träffat just länspolismästaren men mötet är framflyttat en vecka.


Inställt p.g.a skottlossning meddelas det via Facebook.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser