Annons

Ny konstkupp – ännu en staty stulen

Troligtvis natten till igår utfördes ännu en konstkupp i Landskrona. Knappt har landskronaborna hunnit glädjas färdigt åt att Selma-statyn så snabbt återfanns förrän det är dags igen.
Denna gången är det fontänskulpturen ”Gosse med snäcka” som försvunnit från sin plats i Järnvägsparken.

Det var i går förmiddags som patrullerande polisen gjorde upptäckten.
Endast stenfundamentet till kopparstatyn ligger kvar i den tomma fontänen.
Jag körde dit direkt efter att jag fått redan på vad som hänt och kunde konstatera att skulpturen var borta, säger Stefan Knutsson, gatuchef i Landskrona stad.
– Jag tror att man dragit loss statyn med en bil. Man blir bedrövad, säger han som även gett i uppdrag åt ett bevakningsbolag att hålla extra koll på stadens skulpturer under den närmaste tiden.

Annons
 

Idag på eftermiddagen lämnade teknik- och serviceförvaltningen in en polisanmälan.
Enligt anmälan ska det ha skett någon gång mellan helgen och fram till upptäckten. Mer vet vi inte idag, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör vid polisen i Helsingborg.

Göran Nyström, förvaltningschef på kultur- och fritid blir nedstämd när han av Landskrona Direkt nås av beskedet om stölden.
– Jag tror inte det kommer att sluta vid detta. Trots ett lågt skrotpris finns det uppenbarligen personer som är beredda att riskera att åka fast för några tusenlappar. Detta är en naturlig följd av att det stramas åt allt mer i samhället och att det då blir svårare att komma över kontanter, säger han indignerat.

Sedan Selma Lagerlöf-statyn stals för ett par veckor sedan har beslut fattats om en översyn av stadens offentliga konst och hur denna ska kunna säkras.
– Detta är ett arbete som involverar specialister  och det har inte hunnits påbörjas. Det är ganska långsam process och de inom kommunen som är satta att sköta detta är teknik- och serviceförvaltningen, avslutar Göran Nyström.

Skulpturen är skapad av Ivar Johnsson som i Landskrona även är känd för Tycho Brahe-statyn på Ven samt Karl XI:s lejon på vallen till Citadellet.


Fontänskulpturen ”Gosse med snäcka” i Järnvägsparken var från början avsedd att pryda Rådhustorget. Nu är den försvunnen. Foto: Landskrona museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser