Annons

Skolorna 20 miljoner back

Det kostar att driva skola och när budgeten slår fel, om så bara två procent så blir det rejäla minustal i slutändan. Hela 19,7 miljoner i underskott visar utbildningsnämnden 2012.
– Verksamhetsmässigt är vi jättenöjda, säger Lisa Flinth (FP) ordförande i utbildningsnämnden.
– Här har vi uppfyllt nästan alla målen, något vi trodde skulle ta några år till, säger hon.

– Redan när vi gick in i 2012 togs krafttag. Samtliga enhetschefer fick underteckna ett förväntansdokument som inkluderade mål och budget, berättar Lisa Flinth och menar att förskolan under året varit ute på en ”rejäl resa”.
– De allra flesta förskolor skötts på ett föredömligt sätt. Några har syndat rejält, säger hon om underskottet som uppgår till runt 3 miljoner för verksamheten.
– Då ska man samtidigt ha i åtanke att vi plussat på cirka 200 platser.

Annons
 

Grundskolan dras med ett litet underskott och den stora boven är gymnasiet.

Förvaltningschef Tomas Johansson menar att bakslag i verksamheten kan komma att ske men att man nu har för avsikt få bukt med det röda siffrorna i bokslutet.
– För gymnasiets del väljer endast  44 procent av landskronaeleverna  en av våra skolor. Det vill säga att 56 procent av eleverna från Landskrona går hos annan anordnare, säger han och förklarar att stora delar av förvaltningens underskott, cirka 10 miljoner härrör hit.
Av de återstående 6 miljoner ligger knapp 3 miljoner Allvar Gullstrand gymnasiet och knappt 2 miljoner EnochThulingymnasiet. Selma Lagerlöf gymnasiet som är en mindre enhet klarar sig bättre och visar inga röda siffror, säger han.

När gymnasieskolornas teoretiska program i höst flyttar till Dammhagskolan blir även detta en besparing menar förvaltningschefen.
– Vi kommer att spara in på lokalkostnader, säger han. – Sen hoppas vi naturligtvis på fler sökande till våra egna gymnasieskolor. En elev kostar i genomsnitt 100 000 kronor årligen, berättar Tomas Johansson och menar att det finns pengar tjäna om eleverna väljer att gå i Landskrona. I veckan får vi den första tecknet på hur årskurs 9 eleverna valt till gymnasiet.
 
Ovsett hur det valet ter sig räknar inte utbildningsförvaltningen med att vara i ekonomisk balans redan i år.
– Prognosen pekar mot ett minus på 9 miljoner, avslutar Tomas Johansson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser