Annons

Ralph Nykvist på hemmaplan

Ett tidigt barndomsminne väcks till liv. Ralph Nykvist är i femårsåldern och tillsammans med föräldrarna är han vid svandammen intill hemmet på Rönnebergsgatan.
– Jag har familjens nyinköpta lådkamera och ska försöka fotografera en anka (landskronitiska för gräsand, reds. anm.) men den var svårfångad. Motivet blir spegelvänt i kameran och jag förstår inte var fågeln tog vägen när den går åt höger, säger den landskronabördige fotografen – som just nu är aktuell med en utställning på Pumphuset – om sitt första fotominne.

I tonåren införskaffas den första egna kameran och ungefär samtidigt så tillbringas söndagarna med att promenera i staden i ständig jakt på nya motiv istället för att spela kvartersmatcher i fotboll mot grabbarna på Vasagatan. Första fotojobbet fick han hos Ulrik Sparre på EKO foto på Norra Långgatan som var dåtidens leverantör av bilder till dagspressen. Ganska snart lockades han till Kliche & Reklam på Eriksgatan som reportagefotograf.
– Det var mycket bilder från Öresundsvarvet på den tiden.
Lokal pressfotograf var han sen hos Studio Anders Hilding.

Annons
 

Stämpeln som en av landets bästa gatufotografer tar han möjligtvis som ett komplimang men tycks inte fästa någon större vikt vid det.
– Jag är en fotograf, varken er eller mindre, säger han stillsamt.

Just det smittande lugnet i hans personlighet gör att han kan fotografera människor – nära. Hans bilder är modiga, iakttagande, humoristiska, någon gång irriterande, vackra, dramatiska, kontrastrika och då är motiven oftast högst vardagliga.

”En fotografisk bild är inte detsamma som det som hände framför kameran. Med hjälp av denna har jag omvandlat händelsen till något helt annat, nämligen till ett fotografi”, upplyser han på en mindre skylt mitt bland sina 55 utvalda bilder på Pumphuset.

Om humorn säger han:
– Det är klart att tidskriften MAD har haft betydelse.

Det är en ynnest att få gå från bild till bild tillsammans med fotografen och höra kortversionen av historien bakom varje fotografi. Kameran har han sedan tonåren med sig vart han än går.

De svartvita bilderna är sedan två år tillbaka uppblandade med färgfotografier.
– Det har blivit en utmaning, säger han som också botaniserat bland sina gamla färgdior. Och tur är väl det De två första bilderna som besökarna på Pumphusets konsthall kommer att möta är från Ven sommaren 1989.
Här bjuds lokalhistoria som får det att knottra sig på armarna. Den första bilden är på Gustav Rudberg strax innan ovädret bryter loss. Den andra från Hamnkrogen på en gladlynt dragspelsspelande Ceasar.
Resan fortsätter till fiskarna i Vedbeak en torsdagkväll.
– Det var till ett reportage för ETC på tidigt 80-tal, minns han.
Vi följer med till Leros i Grekland dit Roy Evertsens målarskola åkte några år. Vi får träffa 70-talets tunga redaktörer Bertil Lindgren, Landskrona Posten och Bernt Broström, Arbetet,  endast iförda badbyxor på Läktarbadet. Vyerna vidgas och medborgare i världsmetropoler som Paris, London, New York, Köpenhamn, Dublin och München förevigas.

En annan stad som rört vid Ralph Nykvists hjärta är Venedig.
– Det har blivit några karnevaler i Venedig men det började faktiskt med karnevalen i Köln, berättar han när vi stannar upp framför den ensamme mannen i baren på Calle del Fuseri där människor ute på gatan trycks mot skyltfönstret av trängseln.
– Det var så trångt att när jag lyfte på fötterna blev jag hängande i luften. Lyckades smita in på baren och där satt den gamle mannen med sitt tomma ölglas.
En helt fantastisk ögonblicksbild. En av många.

Ralph Nykvists fotoutställning har vernissage på lördag med invigning klockan 13.00. Räkna med att det blir fullsatt på Pumphuset då – luffare, reklamare, kulturkärringar, hobbymeteorologer, romantiker, karnevalsentusiaster, tattoologister, landskronabor, Harleyåkare, Skånska Teatern-nostalgiker här finns något för alla.

Utställningen pågår fram till den 10 mars.

 


UPPTÄCKTEN:
– Är det inte Berta Ferreira som kommer gående i Lund 1989?
, frågar vi Ralph Nykvist som i sin tur undrar vem det är?… något som osökt förde oss in på en annan bild från en annan utställning…


.. då Landskrona Direkt tillsammans med Ralph Nykvist, Roland Bengtsson och Christer Strandberg upptäckte ”Topsy” på dans i Skurup i Martin Bogrens utställning Lowlands på Landskrona konsthall för ett år sedan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser