Annons

Berättelsen om ”Systrarna från Asmundtorp&rdquo

Söndagsprogram med textilfrossa blir det på Landskrona museum.
Museet låter på söndag det mesta kretsa kring den nya basutställningen Systrarna och deras brudkistor.

Sex systrar växte upp på en gård utanför Asmundtorp kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade och fyllde sina brudkistor. Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Textilierna blev liggande i kistorna. Sedan i december 2012 visas stora delar av denna textila skatt i en permanent utställning på Landskrona museum.

Annons
 

Söndagen den 17 februari kommer Leila Lindgren, barnbarn till en av systrarna att förmedla berättelsen om de sex systrarna Olga, Anna, Betty, Ida, Hilma och Elin och brodern Hjalmar. Leila Lindgren har varit starkt engagerad i att textilierna nu har hamnat på museet. Hon berättar i sitt föredrag bland annat om vilka sysslor som var vanliga på en bondgård vid denna tid och hur döttrarna tog del i arbetet från tidiga år. Modern Bothildas omsorg om gårdens djur och det tidskrävande arbetet att framställa lintråd som sedan vävdes till bolstervar och handdukar. Och mycket mer som hände på en bondgård för hundra år sedan. Leila berättar också historien om hur alla dessa vackra vävda handdukar, bolstervar, lakan och täcken sparats och vårdats genom ett helt sekel.

Under eftermiddagen är Vävkaféet Världens vävar på Landskrona museum öppet och där passar man på att visa och demonstrera vävteknikerna upphämta och tuskaft. Besökarna bjuds in att prova på att väva. Vävkaféet drivs i regi av Skånes Hemslöjdsförbund, och har vanligtvis öppet varannan lördag. Söndagen den 17 februari är det alltså extraöppet!
Utställningen ”Systrarna och deras brudkistor” är givetvis möjlig att besöka under hela eftermiddagen och föredraget påbörjas klockan 14.00.

Landskrona museum håller söndagsöppet klockan 12.00-17.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser