Annons

Basistens nya bas – Solsidan

Just hemkommen från en månad på Maldiverna, Sri Lanka och  Thailand är det dags att packa pinalerna i hemmet i Hongkong för att i april flytta tillbaka till Sverige efter 15 år utomlands.
Från en solsida till en annan.
– Haha, jo så blir det. Vi har ett litet hus som väntar på oss på fina Solsidan i Saltsjöbaden i Stockholm. Det blir en fin miljö att komma hem till, säger landskronasonen och jazzmusikern Rickard Malmsten.

Basisten behöver en ny bas då hans nya projekt är koncentrerade till regionen.
– Dels kommer jag tillsammans med Konstnärsnämnden i Stockholm som ansvar för kulturella utbyten, att vara en länk mellan Sverige, Asien och Baltikum.  Det ska bli otroligt kul och säkert kommer det att medföra att jag kan promota många av våra  svenska stjärnor i denna delen av världen, säger Rickard Malmsten som dock har fler strängar på sin nya bas.
– Jag kommer även att jobba på en del projekt med musikaffärsmannen, entreprenören och trubaduren Björn Johansson. Vi träffades och spelade ihop i Hongkong för många år sedan och har sedan dess hållit kontakten.

De senaste dagarna har jag även pratat med den fina musikskolan Kulturama i Stockholm. Vi håller på att skräddarsy en helt ny kurs som inte existerar på någon annan musikskola. Dom vill sätta ihop ett helt nytt ämne baserat på mina kunskaper och erfarenheter som jag har samlat på mig under mina 20 verksamma år i branschen. Jag har i stort sätt alltid gjort grejerna själv och fått lära mig från den hårda vägen. Kursen kommer att vara baserad på “Vad händer den dagen skolan tar slut”, säger Rickard Malmsten och menar att det är en tuff bransch där jobben inte alltid räcker till. 
– Går man fyra år på Musikhögskolan är det kanske inte tänkt att man sen ska jobba som personlig assistent inom sjukvården. Kursen kommer ta upp hur man bokar spelningar/festival/turnéer, hur man sätter ihop ett fungerande band, hur får man betalt för sina kompositioner, var finns marknaden, hur promotar man sig i media, hur kan man få sitt band att sticka ut och bli erkänt med mera. Det är nästan kriminellt i mitt tycke att utbilda en massa musiker där oddsen att kunna få jobb är väldigt små. Här hoppas jag kunna bidra till ett nytt ämne och att det sprids till andra musikskolor.

Annons
 

I estländska Vosu, har familjen ett hus och även här har Rickard Malmsten odlat sina kontakter.
– Dom vill ha med mig som ansvarig för musikevenemang och festivaler runt om i Baltikum. Jag känner även flera av regionens bästa musiker och tillsammans har vi en ”supergrupp”.

Vem vet kanske blir ”Rickard” rent av uppföljaren till årets musikdokumentär ”Searching for Sugar Man”
– Dokumentärfilmaren Björn Larsson har kontaktat mig om att få göra en film om mig och min musik.

Innan flyttlasset går till Sverige ska Rickard på turné  med jazzmusikerna Erik Söderlind och Magnus Lindgren.
– Vi kommer att spela i Kina, Hongkong och på Macau under sista veckan i februari. Magnus skulle egentligen vara i Stockholm och på Grammisgalan eftersom han är nominerad för sin senaste skiva men det är kul att han hellre är här.

Den 20 mars hoppas Rickard Malmsten vara i Landskrona.
– Jag ser fram emot att höra kören framföra min låt framför kungen, säger han som dock är tveksam till om han själv hinner spela i Landskrona under jubileet.
–  Jag håller just nu på att sätta ihop mina olika grupper i Sverige. Det kommer att ta ett tag så kanske jag inte är redo redan i år, men jag ska se till att komma och spela i vårt älskade Landskrona framöver. Möjligen skulle jag kunna göra ett solobas framträdande som gäst under karnevalen, funderar han.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser