Annons

”Vi ska ha ett bibliotek i Karlslund”

Först ville inte Landskronahem flytta tillbaka till Karslundstorget efter en brand förstört bolagets huvudkontor och sedan togs beslut om att områdets vårdcentral skulle stängas. Därefter har en stor del av gymnasieskolan flyttat från Gullstrandskolan till centrum och nu står det klart att biblioteket på Pilängsskolan med all sannolikhet kommer att stänga till sommaren. Missnöjet jäser rejält bland personalen och de boende i området.

Det råder återigen upprorsstämning i Karlsundsområdet, eller Norrestad som det kallas i folkmun. Anledningen denna gång är att utbildningsförvaltningen gjort klart att man behöver lokalerna i Pilängsskolan, som idag inhyser såväl skol- som folkbibliotek, för att ge mer plats åt den förskola som ligger intill.
Jag har talat med personalen idag och såväl dom som besökarna är mycket upprörda där ute. Biblioteket i Pilängsskolan är mer än ett bibliotek. Det är en knutpunkt och en samlingsplats för många av de boende i området, säger Susann Ek, bibliotekschef i Landskrona.

Annons
 

Utbildningsförvaltningen har valt att flytta skolbiblioteksverksamheten till Gullstrandsskolan och man erbjöd även folkbiblioteket att flytta dit.
– Så var det och jag gjorde en utredning och den kom fram till att det inte skulle vara någon bra idé för oss. Tillgängligheten är helt enkelt för dålig. Därför kommer vi med stor sannolikhet att stå utan lokal efter sommaren och det är mycket sorgligt.

Bibliotekschefen letar nu med ljus och lykta efter alternativa lokaler.
Jag har i fredags haft ett inledande möte med Landskronahem och då bland annat diskuterat lokalerna på Karlslundstorget. Men som sagt, vi har bara träffats en gång.

Susann Ek försöker vara optimistisk trots det pressade läget.
– Vi ska ha ett bibliotek i Karlslundsområdet, det är oerhört viktigt, men frågan är var. De lokalerna vi har idag är perfekta och där är jättemysigt. Personalen stortrivs och så gör även besökarna. Det är därför det hela är beklagligt.

Frågan är då hur det kommer att gå med de datakurser som börjar idag, tisdag, och som ska hålla på till slutet av november (se annan artikel).
Vi kör på så länge och under tiden får vi titta på vad för alternativ som dyker upp. Kurserna kommer att fortsätta även efter sommaren. Så är det!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser