Annons

Film om Bror Hjort

Onsdags konstfilm på konsthallen är ”Konsten är kärlekens facit” en film om målaren, tecknaren och skulptören Bror Hjorth.

1994 var det 100 år sedan Bror Hjort föddes (1894-1968). Under året ordnades en rad utställningar med denne 1900-talsklassikers konst: skulptur, måleri, teckningar.

Annons
 

Mycket i Bror Hjorts konst är sensuellt och tillgängligt. Men det betyder inte att hans väg till uttrycket var lättfunnen eller så lekfullt enkel och folklig som det kan tyckas. Han öste ur barndomens minnen, ur sin lust till livet och kärleken. Det var dock ofta många överväganden, skisser, studier och förkastade förslag innan han kände sig nöjd med sitt verk. Han var intellektuell och djupt bevandrad i konsthistorien, litteraturen och musiken. Erkännandet av hans konst kom inte förrän han närmade sig de femtio. Nu räknas han till de verkligt stora i vårt sekels svenska konst.

Onsdagsprogrammet i konsthallen startar klockan 18.30.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser