Annons

Lärorik söndag för Kronans U17-flickor

I söndags åkte Kronan med sitt U17 lag till Örkelljunga för att spela Gränsfejd, en turnering där lag från Skåne, Halland och Småland tampas om medaljerna. U17 är första åldersklassen där man spelar 6-mannavolleyboll och utan studs, det vill säga samma spelform som seniorerna. Det är andra året som Kronan ställer upp med ett lag i U17-klassen, och steget från U15 är stort. Första säsongen blev det idel förluster, med någon enstaka setvinst.
– I år har vi fått in några nya tjejer; några yngre som spelar både i U15 och U17 och två nyförvärv från Serbien, där en av tjejerna spelat i nio år trots att hon bara är 15 år gammal. Hon kommer att bli en viktig spelare för oss i många år framöver om vi får behålla henne. Hade vi haft ett damlag hade hon redan varit given där, säger Marie Saxne, tränare i Kronan VBK.
– Vi har som mål för säsongen att lära oss ett nytt spelsystem; enpassarsystem. Detta innebär en hel del förändringar. Spelarna har fasta positioner i spelet och en spelare agerar passare oavsett var i rotationen hon befinner sig. Stor omställning, mycket nytt och mycket svårare. Men när det sitter så är det ofantliga fördelar mot att bara byta runt, förklarar tränaren.

Hela 18 lag deltog vid helgens tävling och Kronan hamnade i tuffast möjliga grupp, där man  stötte på både Vindljunga (sammanslagning av Örkelljunga och Vindrarp) och EVS, de två lag som senare skulle komma att göra upp i finalen.
–  Vi lyckades vinna en match, mot Kristianstad, och därmed blev det spel om 13-16:e plats i B-slutspelet. Spelsystemet började sitta allt mer under dagen och det resulterade också i att vi lyckades vinna första matchen, mot Lunds VK, ett lag som vi mött tidigare men aldrig slagit. I nästa match mötte vi Värnamo och var riktigt nära ännu en vinst. Matchen gick till tredje och avgörande set men vi fick tyvärr ge oss med 13-15 och vi slutade på 14:e plats.

Annons
 

– Vi är mycket nöjda. Spelsystemet börjar sitta och vi har börjat vinna lite matcher. Det här kommer att bli bra framöver. En stor eloge till tjejerna som kämpade tappert och är otroligt envisa och vill lära sig.

Kronans lag bestod av: Ebba Norstedt, Rakel Nilsson, Medina Talic, Adelina Uka, Michelle Brandt, Djurdjina Laban, Aleksandra Håkansson, Anita Wojcik och Binela Lucacinin.

Nästa turnering för Kronans U17-lag är den 3 mars.
– Till dess ska vi finslipa spelsystemet ytterligare och höja vår målsättning. Då är det bara lag från Skåne som möts och jag tror att vi har en bra chans att nå A-slutspel om tjejerna fortsätter att utvecklas så här, avslutar Marie Saxne.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser