Annons

Vinden mojnar men kylan består

En ganska kall januari kan läggas till handlingarna. Medeltemperaturen  hamnade på – 1 vilket är en dryg grad kallare än normalt.
–  Högsta temperaturen uppmätte jag den åttonde då det var +8,2 och kallast hade vi det i Glumslöv den tjugonde då kvicksilvret sjönk till -11,6, berättar Hans Lehrecke från sin privata väderstation i byn när det åter är dags att summera den gångna månadens väder.
– Nederbörden blev över  den normala,  55 mm  mot normalt 43mm. Den inramade precis som temperaturen en period präglad av torka och kyla och föll alltså i början och slutet av månaden och började och slutade som regn  även om vi också fick en del snö mot slutet av månaden.

Vi fick uppleva en fallande temperatur från den tionde fram till den tjugosjätte.
– Ett högtryck i nordost har styrt vädret större delen av månaden men dominansen bröts kring den tjugofemte, förklarar Hans Lehrecke och gör några jämförelser med tidigare år.
– De kallaste  januarimånaderna var 1987 med -7,8 och 2010 med -4,5 medan de varmaste har varit 2007 med +4,3 och 1999 med +3,8.

Annons
 

Vi hörde att BoIS:arna skulle köra hederlig backträning i byn men hur är läget inom lantbruk och trädgård?
Jorden får just nu en välbehövlig vila. En önskan är att efter några dagars frost kommer ett skyddande snötäcke. Våraningarna i trädgården har stannat upp under januarikylan men de sista dagarna satte  framför allt vintergäck fart och på månadens sista dag slog de första blommorna ut. Koltrastarna har under kylan sökt sig nära huset, där värmen och eventuella brödbitar lockat.

Förutom då Jörgen och Co i backarna har du noterat några märkliga väderiakttagelser under januari?
Tyvärr har jag inte upplevt några märkligheter i trädgården men beger vi oss till Island så finner vi +11 grader i Reykiavik den fjärde och  i Åsele i södra Lappland uppmättes +2 medan det något tiotal mil  längre söderut  var  -20.  Varmluften hade lagt sig ovanför den marknära kalluften. Fenomenet har noterats på flera ställen i Lappland.

Vi var nere i Ålabodarna igår och vågorna gick surfhöga strax söder om nakenbadet.  Har du några rapporter från Sundvik ?
– Den gode Bengt  har tagit semester och det enda som stör friden är när Sigyn Nilsson tar sitt vinterdopp. Än har hon sluppit  hugga hål i isen och hon har inte skurit sig på tallriksis, vilket jag råkade ut för under min tid som vinterbadare.

Vi gläds åt ljusare tider. Hur ser du på februari?
De första dagarna blir antagligen lite kallare än de sista dagarna i januari, men någon sibirisk kyla är inte på väg. Nederbörden blir måttlig och mestadels i forma av snö. En kall januari har annars enligt min statistik ofta följts av en kall februari. Nu kan vi verkligen ha glädje av att följa solfilmen på fredagarna i teve och jag är ganska övertygad om att vi snart kan njuta av blommande snödroppar och vintergäck. Passa på att njut av alla vårtecken som dyker upp, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser