Annons

Direkten på Road Trip med en guldbagge i bagaget

– Det var kul att spela mot Milan. Det blev många härliga skratt. Så sa Guldbaggevinnaren och huvudrollsinnehavaren i Äta Sova Dö, Nermina Lukac om Milan Dragisic från Landskrona när Landskrona Direkt träffade en stor del av filmensemblen under Filmdagarna i Åstorp.

Det blev ingen guldbagge för Milan Dragisic i måndags. Det skulle dock visa sig att filmen Äta Sova Dö  fick det beröm den förtjänar. Fyra av de fem nomineringarna gav en guldbagge. Landskrona Direkt var på Filmdagarna i Åstorp på torsdagskvällen och träffade flera av skådespelarna och andra inblandade.

Annons
 

På Kulturhuset Björnen i det lilla samhället var det fullt till bristningsgränsen. Anledningen till detta var att filmen Äta Sova Dö visades.
– Vi hade först 160 biljetter men de tog slut på tio minuter så vi beslöt att köra en extra visning. Och de biljetterna gick åt på lika kort tid, säger Lotta Andgren som var controller till filmen och som ansvarade för visningen på Kulturhuset.

Kvällen började dock något dramatiskt då strömmen gick bara någon minut in i den första visningen. Efter en stund var ordningen återställd och filmen gick upp. Efter visningen tog moderatorn för kvällen, regissören Robert Lillhonga, till orda och han inledde med att hylla filmen i allmänhet och skådespelarna i synnerhet.
– Det är en fantastiskt bra film och skådespelarinsatserna är några av de bästa jag sett i svensk film, berömde han.

Efter visningen i Åstorp sitter redaktionen i bilen tillsammans med skådespelarna Nermina Lukac, Milan Dragisic och Peter Fält på väg till Örkelljunga för att släppa av den sistnämnde. I bagageluckan ligger Nerminas guldbagge som hon fick för bästa kvinnliga huvudroll.
Vi ber dom berätta om filmen och inspelningarna.
– Visst hände det en hel del dråpligheter som vi skrattade gott åt men det är inget att nämna. Vi hade fantasiskt roligt, säger Nermina Lukac.
Hon berättade även att man hade filmat många scener och av naturliga skäl kom inte alla med.
– Då hade filmen blivit flera timmar lång, sa hon med ett leende och tog ett exempel.
– Vid ett tillfälle, när pappa just åkt till Norge för att jobba, så skulle jag laga mat. Jag härjade i köket och gjorde något med pasta, curry och en massa annat och jag kan lova att det inte blev gott. Det var ett klipp som jag gillade men som inte kom med, säger hon och minns en annan scen med Milan Dragisic.
– Vi körde runt i en bil hur länge som helst och hade kameran på instrumentbrädan. Där sades mycket kul, sa hon och de båda skrattade gott åt minnet.

Peter Fält spelade fackföreningskillen som var en av de som fick sparken från samma grönsaksfabrik som Nermina Lukac, eller Raša som hennes rollkaraktär heter.
– Den kanske svåraste men samtidigt roligaste scenen jag gjorde var när Raša skulle övningsköra med mig. Jag skulle spela full och eftersom jag är nykterist så blev det ju lite märkligt, säger han och ler stort.

När vi frågade Nermina Lukac om hur Milan Dragisic var att jobba med så skakar hon på huvudet och skrattar.
– Nej, det var aldrig nåt klabb. Det skulle vara när han var röksugen i så fall. Vi repeterade mycket tillsammans och det funkade jättebra.

Både Nermina Lukac och Milan Dragisic var på filmfestivalen i Venedig och Peter Fält hade äran att åka till filmfestivalen i Toronto. Båda tillhör världens mest prestigefyllda tillställningar.
– Jag har bekanta i Kanada och därför fick jag åka dit. Det var en fantastisk festival, säger Peter Fält innan vi släpper av honom utanför hans hem i Örkelljunga.
Nermina Lukac, som för övrigt ska gästa Berlins filmfestival om ett par veckor minns Venedig med välbehag.
– Det märkliga med att se filmerna där är att de jublar och ropar mitt under filmen. Det är man inte van vid hemma i Sverige.

När vi pratar om framtiden så står samtliga med båda fötterna på jorden.
– Jag har fått några förfrågningar men valt att tacka nej. Jag jobbar som fritidsledare i Kvidinge idag och det vill jag fortsätta med. Jag vill kunna kombinera. I alla fall just nu, säger Nermina Lukac, innan hon släpps av i Helsingborg där hon bor med sin pojkvän idag.

Kosan styrs mot Landskrona och Milan Dragisic berättar om Guldbaggegalan.
– Det var så långt ifrån ett vanligt kalas man kan komma. Det var champagne, röda mattor och vackra människor, säger han och berättar att det naturligtvis hälsades på en hel del kändisar.
– Vi satt på första raden på Cirkus. Sidan om mig hade jag Nermina och på andra sidan satt Krister Henriksson. Sen pratade jag med en massa andra, Carola tillexempel. Efter galan blev det mingel och fotografering innan det var dags att åka till Berns salonger där den stora festen var. Det var mycket roligt. Jag och min son som var med var inte hemma på hotellet förrän klockan sex på morgonen, säger Milan Dragisic.
– Det är först nu man börja landa. Frågan är om man någonsin kommer att få uppleva något liknande igen?


Från vänster. Jonathan Lampinen, Lotta Andgren, Milan Dragisic, Peter Fält och Kujtime Kurbogaj.


Robert Lillhonga använde ficklampan på mobiltelefonen som strålkastare när han intervjuade skådespelarna under det strömavbrott som kom på visningen.


Efter filmen dök även Nermina Lukac upp och svarade på frågor innan hon tillsammans med Milan Dragisic och Peter Fält hoppade in i redaktionsbilen för en liten tur till Örkelljunga och sedan Helsingborg.


På Guldbaggegalan satt hela teamet från Äta Sova Dö på första bänkraden. Längst ut till vänster sitter Gabriela Pichler som fick en guldbagge för bästa regi och en för bästa manuskript.
Foto: Privat


Vid sin sida på Guldbaggegalan hade Milan Dragisic Krister Henriksson.
Foto: Privat


Milan Dragisic passade även på att krama om och växla några ord med Carola Häggkvist.
Foto: Privat


Milan Dragisic tillsammans med Gabriela Pichler efter Guldbaggegalan.
Foto: Privat

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser