Annons

Populärt med skolmässa

Från lunchtid fram emot tidig kväll på onsdagen var det en strid ström av ungdomar och även en del föräldrar som sökte sig till Folkets hus i Landskrona. Det var kommunens grund- och gymnasieskolor samt vuxenutbildningen som visade upp vad de har att erbjuda på den årliga skolmässan.

Många passade på att prata med studie-och yrkesvägledare, lärare och elever. På mässan kunde man även träffa bloggaren Egoina och lyssna till föreläsningar av Dennis Westerberg.

Annons
 

Praktiskt utbildning leder ofta till jobb
Några som utmärkte sig speciellt på mässan var eleverna på Enoch Thulingymnasiet som går på Bygg- och anläggningsprogammet. Uppklädda i allt från arbetskläder till smoking berättade de för besökarna vad det innebär att gå Bygg- och anläggningsprogammet.
– Det fina med denna utbildningen är att man praktiskt taget är garanterad jobb när man slutar. Vill man, kan man ta studenten på fredagen och börja jobba på måndagen, säger Oscar Alkman som läser till snickare.
Många tror att programmet riktar sig mot killar men att så inte är fallet bevisar My Schmidt och Binnie Lindberg som läser till murare respektive plattsättare.
– Det är en rolig och intressant linje, säger Binnie Lindberg som dock inte ska börja jobba direkt efter studenten i juni.
– Jag tänker först resa en del innan jag börjar jobba.

En annan linje som ofta leder till jobb direkt efter studierna är Selma Lagerlöfgymnasiets Restaurang och livsmedelsprogram. En del av eleverna gick runt under mässan och bjöd på minihamburgare med bröd och vid deras monter satt förstaårseleverna Johanna Bengtsson och Emma Laamanen och gjorde små dekorationer.
– Vi gör dom av sugarpasta och marsipan och det går utmärkt att äta dom, säger Johanna Bengtsson med ett leende.
Vid montern träffar Landskrona Direkt stjärnkocken Daniel Berlin som började sin kockbana på Selma Lagerlöfgymnasiet.
– Det är en mycket viktig linje för många parter, säger han och förklarar.
– I ett kök bryr man sig inte om varken hudfärg, vilket språk man pratar eller utseende. Här handlar det om intresse och brinner man för yrket så kan jag nästan garantera att det finns jobb när man vill. Jag tar själv gärna in både elever och nyutexaminerade hos mig. Det betyder att jag ser egoistiskt på detta också. Utan en bra utbildning och duktiga elever så är framtiden för krogbranschen mörk. Därför kommer jag gärna hit och berättar och kan jag vara en inspirationskälla till att fler vill börja studera till yrken inom restaurangbranschen så är jag glad, säger krögaren och kocken.
– Sen är de det där med resor. Hade jag inte haft detta jobbet så hade jag inte kunnat resa som jag gjort och fortfarande gör. Nätverket bland restauranger och kockar är unikt och samarbetena mellan krogar världen runt är enormt.

Tomas Johansson är chef för kommunens utbildningsförvaltning och han är nöjd med mässan.
– Skolmässan ger alla möjligheten att bilda sig en uppfattning och få information om våra utbildningar och vad jag förstått så har mässan varit välbesökt, säger han.


Iklädd smoking berättade Erik Persson och hans klasskamrat Oscar Alkman om fördelarna med att gå Bygg- och anläggningsprogammet och My Schmidt och Binnie Lindberg visade att linjen även riktar sig mot tjejer.


Kockläraren Björn Wingårdh och stjärnkocken Daniel Berlin håller ett öga på Josef Persson Abdi, Johanna Bengtsson och Emma Laamanen vid Restaurang och livsmedelsprograms monter.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser