Annons

Var står moderaterna i sjukhusfrågan?

Reaktionerna på planerna att förändra verksamheten vid Landskrona lasarett har varit starka. En Facebook-grupp har bildats, namnunderskrifter samlas in och på lördag hålls en manifestation på Kasernplan, allt i syfte att försöka rädda operationsenheten. Politiker och allmänhet har gett sitt stöd åt personalen i Landskrona. Det enda partiet som vacklat lokalt är moderaterna.
– För den som en gång i livet ska genomgå ett kirurgiskt ingrepp så är hög kvalitet och kort väntetid det viktigaste, inte var i Skåne ingreppet sker. Så jag har stort förtroende för femklövern i Region Skåne som har ansvar för den offentligt finansierade sjukvården i Skåne och stöttar deras förslag, säger Tutti Johansson Falk, tidigare kommunalråd i Landskrona, nu regionpolitiker för moderaterna.

Liknande åsikter har nuvarande kommunalråd Cecilia Lindell uttryckt under den gångna veckan.
– Jag tycker är viktigast –  och som inte kommit upp i diskussionen – är att närsjukvården inte försämras. Där finns ett samarbete mellan kommunens äldreomsorg och regionen som är mycket viktig för våra äldre, säger hon och tillägger:
– Om jag förstår det rätt i media så är den information jag fick i onsdags inte helt korrekt, och då kommer såklart frågan i ett annat läge. För min del lät det spännande med ett ögonsjukhus, men om bara vissa delar flyttas hit samtidigt som övriga operationer flyttas härifrån äventyrar man hela sjukhusets överlevnad och det ställer jag absolut inte upp på, poängterar hon idag.

Annons
 

Just när det gäller ögonsjukvård så berättar Tutti Johansson Falk en historia ur verkligheten.
– I början av 2000-talet behövde min far starroperera bägge sina ögon och köerna till det offentliga var årslånga. Det slutade med att jag skjutsade honom till en privat klinik i Varberg – en dryg timmes bilresa – och när vi åkte hem några timmar senare hade han fått bägge ögonen fixade och jag har sällan sett honom så lycklig. Även om det sved att behöva betala ”en gång till” med skattade pengar så var det en befrielse att kunna läsa tidningen, se på tv, köra bil och kunna ta hand om sig själv igen, berättar hon.

Nu har vi en annan regionledning som sett till att ta bort köerna och jag tror att ett ögonsjukhus hjälper till att sätta Landskrona på kartan på ett mycket bra sätt.

– Ur ett tillväxtperspektiv, vilket är det perspektiv jag har som förtroendevald i Regionala Tillväxtnämnden, och som engagerad landskronit skulle jag gärna se att det också kom ny verksamhet till Landskrona lasarett. Landskrona har mark, lokaler, kompetens och utmärkta förbindelser till Kastrups internationella flygplats och därmed alla möjligheter att erbjuda högspecialiserad sjukvård på en internationell marknad. Det vore en välgärning för staden om kommunpolitikerna i Landskrona kunde samla sig kring en sådan framtidsvision och påverka Region Skåne att medverka till en utveckling i den riktningen, avslutar Tutti Johansson Falk.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser