Annons

Nya bryggan i Lill-Olas påbörjad

Arbetet med att anlägga en ny badbrygga på Lill-Olas i Borstahusen har påbörjats. Meningen är att den ska vara 205 meter lång när den står färdig lagom till årets badsäsong börjar. I framtiden finns även planer på att bygga en 30 meter lång förbindelsebrygga som binder samman den nya bryggan med den gamla som löper parallellt med nybygget.
– Det fanns inte pengar till den delen i år så det får vänta. Bryggorna är inte lika höga vilket innebär att det krävs en hel del arbete då lutningen måste bli sådan att man kan ta sig med rullstol mellan bryggorna, säger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på fritidsförvaltningen.

Längst ut på den nya bryggan kommer det att byggas ett stort trädäck som i framtiden kan komma att hysa en bastu.
– Det var målet innan men även här var det pengarna, eller bristen på dessa, som satte stopp. Men vi har inte övergivit idén, bara skjutit den på framtiden.

Annons
 

Den gamla bryggan var ursprungligen 142 meter lång men naturens nycker har gjort att man tvingats korta den till de 110 meterna som den är idag. Den kommer dock att kortas ytterligare innan årets badsäsong drar igång. – Eftersom stora delar av bryggan är i sådant skicka att den kan användas flera år till så har vi beslutat att korta ner den till cirka 80 meter.

På tal om naturens nycker så finns det inga garantier att få för att bryggan ska stå emot stormar och annat.
– Det kan man aldrig ge och det finns inte heller något försäkringsbolag som försäkrar en badbrygga.

Alla virkesdimensioner och bultförband är en storlek större än normalt och, avslutet med soldäcket, kommer att konstrueras med kraftigare pålar, som också står tätare än normalt. Allt i förebyggande syfte.
– Men man vet aldrig vad som händer om och när orkanvindarna bestämmer sig för att blåsa.

Om tidsplanen håller, vilket hänger på väder och vind, så beräknar Tom Sörensson att bryggan kommer att invigas i slutet av maj. Vem som kommer att ta premiärdoppet är dock inte spikat.
– Jag gissar att det blir någon politiker i nämnden men om det blir ett dopp eller ej vet jag inte men jag lovar att om personen som inviger gör det med ett dopp så gör jag det också, avslutar Tom Sörensson.


De första pålarna till den nya badbryggan är nerslagna.


Drygt 200 meter lång blir bryggan som nu byggs i Lill-Olas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser