Annons

In i Konsthallen och upp ur densamma

Fönsterrutorna på och i konsthallen är nytvättade (hemligheten är spolarvätska i vattnet). Naturen tränger på från alla håll och kanter och inne i det avskalade hallen samsas vackert verk av Johanna Karlsson och Maria Hall i jubileumsårets andra utställning ”in i – upp ur”.

Skulpturerna och måleriet är i huvudsak framtagna med Landskrona konsthall som utgångspunkt, till vad som kan beskivas vara konst och natur i symbios.
– Och var passar det bättre än i denna fantastiska konsthall? En bättre lokal går inte att uppringa, säger Maria Hall när vi står framför hälften av hennes tio tavlor med ett skånskt landskap i rörelse.
De målade jag direkt efter att ha besökt konsthallen i våras, säger hon och minns hur scillorna då stod i full blom.
Motiven som trots sin abstrakta framtoning ger en tydlig känsla av att åka tåg kan betraktas likaväl på håll som nära inpå.
Det är viktigt för mig att mina verk ska kunna upplevas så. Strukturen blir nästan som ett eksem. Jag jobbar med en ”jätteliten” pensel, säger Maria Hall.

Annons
 

Johanna Karlsson blandar måleri med naturtrogna skulpturer även när det rör sig om gigantiska förstoringar av vassrötter.
– Vid en tidigare utställning gjorde hon en så pass verklighetstrogen rotvälta att besökarna kände lukten av skog och jord, säger konstnärskollegan som hon kamperat ihop med i nära nog 25 år.
– Men detta är faktiskt bara andra gången vi ställer ut tillsammans.

Inspirationen har Johanna Karlsson hämtat från barndomens hemtrakter i sydvästligaste Västergötland. Mitt i rummet ligger avsågade stockar och grenar som ser ut att kunna vara plockade vid grusvägen bakom Senås, dit Christer Jönsson den gamle BK Fram:aren en gång styrde sin kos en sen natt, men det är en annan historia,
– Det kan vara precis där jag såg grenarna första gången, säger hon och menar att det finns de som uppfattar träddetaljerna som lite äckliga.
– Proportionerna kan te sig mänskliga men samtidigt stympade, säger Johanna Karlsson.
Oavsett vilket så är det imponerande att lite målad cellstoff gips och hönsnät kan bli så verkligt.

Utställningen har vernissage imorgon lördag med invigning kl 14 och  visas sedan en dryg månad fram till och med den 24 februari. Under utställningstiden finns ett antal onsdagsprogram knutna och dessa är:

23/1 Visning av utställningen.
30/1 Filmvisning. Sju fotografer.
6/2 Föredrag. Thomas Millroth, ”Om monokromt måleri”.
13/2 Filmvisning. ”Konsten är kärlekens facit” om Bror Hjort.
20/2 Ett samtal och bildvisning kring boken ”Allt som är i himmelen” av Karl Ove Knausgård och Thomas Wågström.


Maria Hall har fått in nya färger i sitt måleri.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser