Annons

Sjukhuspersonal uppmanar

– Allt för patienten, menar regionpolitikerna utan att nämna några besparingsplaner.
– Det gynnar möjligtvis Skånetrafiken när personal och patienter ska ut och åka Skåne runt, säger en anställd vid Landskrona lasarett syrligt.

Upprördheten bland personalen på Landskrona lasarett men lika mycket kampviljan på operationsavdelning går inte att ta miste på, så här dagen efter beskedet att den styrande Femklövern i Region Skåne vill göra omfattande strukturförändringar inom sjukvården i länet. Den moderna och effektiva verksamheten vid operationsavdelningen i Landskrona med sina fem salar ska enligt liggande förslag flyttas till Trelleborg och Ystad samt Skånes Universitetssjukhus, SUS. In ska istället ett nytt centrum för ögonsjukvård komma.
– Vem tror politikerna att de lurar med den usla växlingskursen?, säger en sjuksköterska.

Annons
 

Ifjol genomfördes cirka 4000 planerade operationer på Landskrona lasarett.
– Därmed klarade vi också våra mål till nära nog 100 procent, säger Anders Westin, narkossköterska med 35 tjänstgöringsår på lasarettet.
– Det finns ingen operationsavdelning i hela regionen som kan uppvisa så bra resultat som vi gör i Landskrona på våra fem salar. Antagligen inte ens vid en jämförelse med hela landet kan man hitta en motsvarighet. Det finns inga argument att säga att vi inte är kostnadseffektiva. Det är en befängd idé att tro att de kommer att spara en spänn.

Vid ett snabbinkallat personalmöte igår fick personalen veta att efter den 2 maj var det slutopererat på avdelningen.
– Det är horribelt. Kallelser har redan gått ut till patienter som fått tid efter detta datum.

Personalen är även ordentligt upprörd över att planerna sjösatts lång över deras huvuden.
– Varför har ingen pratat med verksamheterna?, undrar Anders Westin som med sin långa erfarenhet av arbetsplatsen känner igen mönstret.

– Vi ska ha klart för oss att i redan hårt utsatta Landskrona minskar ju inte precis arbetslösheten om förslaget går igenom. Jag och mina arbetskamrater kräver att stadens kommunalråd nu agerar gemensamt och uppvaktar beslutsfattarna i regionen och kräver att ingen verksamhet ska lämna lasarettet. Man måste göra som Barbro Boström (M) gjorde en gång i tiden och säga blankt nej till nerdragningar vid Landskrona lasarett. Vill man sen tillföra ett nytt centrum för ögonsjukvård så finns här plats till det också, poängterar Anders Westin och understryker att ingen vill bli tvångsförflyttad till Kristianstad eller Ystad.

– Blir planerna verklighet så kommer läkare och sjuksyrror att fly Landskrona och lasarettet som en gång i tiden var en av stadens största arbetsgivare kan döpas om till sjukstuga, avslutar Anders Westin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser