Annons

Lasarettet kan komma att byta inriktning

Nu väntas nya ommöbleringar på Landskrona lasarett. Planerade operationer ska flyttas och in ska en mer samlad ögonsjukvård. På lasarettet är personalen i det närmaste ovetande om vilka förändringar som väntar.
Vi är oroliga och ledsna samtidigt vet vi inte mer än vad som hittills kommit ut i media, säger en sammanbiten Gunilla Casservik-Persson, enhetschef för operationsavdelningen i Landskrona och hänvisar alla frågor till Region Skåne.

I slutet januari kommer Region Skånes vårdproduktionsutkott att fatta beslut om en rad strukturella förändringar och inriktningsbeslut. Detta presenterade den styrande Femklövern i regionen på en pressträff idag.

Annons
 

Förändringarna består, i vad man hoppas, ska bli förbättringar genom samlokaliseringar av olika verksamheter allt som man menar för patientens bästa. Syftet med förändringarna varierar men genomgående är tanken att vården specialiseras ytterligare, att tillgängligheten ökar och att lokaler används smartare. Det senare ett känt politiskt grepp i Landskrona, inom skolans område.

I ett pressmeddelande berättar Femklövern att lasaretten i Trelleborg och Ystad samt Skånes Universitetssjukhus, SUS, tillförs planerade operationsåtgärder som i nuläget utförs i Landskrona, vilket måste tolkas som att Landskrona lasarett blir av med sina planerade operationer.

Enligt ett inriktningsbeslut ska Landskrona lasarett bli ett nytt centrum för ögonsjukvård. Slutgiltigt beslutet väntas fattas 26 mars. Mottagningar för ögonverksamheten kommer fortfarande att finnas runtom i Skåne men alla åtgärder ska genomföras i Landskrona är det tänkt. Specialiserad och kvalificerad ögonsjukvård är ett av få områden i den skånska vården som präglas av långa köer och en förbättring är av stor vikt menar man och hänvisar till en utredning av professor Anja Tuulonen, som tidigare föreslagit en samlad ögonsjukvård.
– För Landskrona är det avgörande att ha ett levande och fungerande sjukhus. Det är en viktig del av den samhällsservice som bidrar till att göra Landskrona till en attraktiv boendeort, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) i en kommentar till det nu redovisade förslaget. 
– Dagens beslut från Femklövern i Region Skåne är till största delen väldigt positiv. Att Landskrona blir regionalt centrum för den högspecialiserade ögonsjukvården är ett stort lyft för hela staden. Vi har länge haft ett mycket gott rykte för vår höga kompetens, och det förstärks ytterligare när vi nu får högspecialiserad vård hit, säger han och utlovar resurser om strukturförändringarna klubbas igenom.
 – Landskrona Stad är berett att bidra till de insatser som kan behövas för att göra denna flytt så enkel som möjligt, avslutar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser