Annons

Sparkad efter fyra månader – Tredje stadsdirektören som får gå

Fyra månader, längre varade inte förtroendet för stadsdirektören Christer Pålsson.
I dag fick han sparken av kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (FP).
– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 25 år inom kommunal förvaltning, konstaterade Christer Pålsson minuter efter det att han fått Torkild Strandbergs besked.

Det här är inte värdigt Landskrona som varit utan stadsdirektör i två år och lagt ner massor av pengar på att headhunta mig. Jag har haft tjänsten i fyra månader och precis hunnit påbörja ett grundläggande arbete.

Annons
 

I stadshuset pekas en person ut som ansvarig, stadsbyggnadsnämndens opolitiske ordförande Börje Andersson.
– Det är inget jag känner till, jag har varit med på fyra möten och där träffat Christer Pålsson. Det är allt, säger Börje Andersson och tillägger att Torkild Strandberg är stark nog att själv fatta viktiga beslut.

Den bild som Börje Andersson beskriver stämmer mycket lite med den bild som kommunala tjänstemän lämnar. I ett pressmeddelande motiverar Torkild Strandberg avskedandet av Christer Pålsson med att ”Skälet är meningsskiljaktigheter och bristande förtroende”.
– Det har inte funnits några som helst meningsskiljaktigheter mellan mig och Torkild, men väl mellan mig och Börje Andersson. Torkild är min chef och det är med honom jag skall föra diskussioner om kommunens framtid, inte med Börje Andersson, poängterar Christer Pålsson och tillägger att de möten han varit med på har varit under Börje Anderssons ledning.
– Det hela är vidrigt och mycket odemokratiskt, Börje Andersson tar inte ansvar utan styr i kulisserna.

Torkild Strandberg gjorde sig oanträffbar efter mötet med Christer Pålsson men Börje Andersson slog ifrån sig och poängterade att det hela är Torkild Strandbergs beslut.

Vad gäller ryktet om en ”lista” på kommunala tjänstemän som skall få gå så säger sig Börje Andersson inte känna till någon sådan.
– Nej det känner jag verkligen inte till, förklarar han med vidhåller att han talat med med en kvinnlig chef som blivit uppmanad av Torkild Strandberg att söka nytt jobb.
– Vi talade om en marknadsplan för kommunen och då sa sig denna dam att hon inte känner sig kompetent uppgiften. Sen har Torkild haft ett samtal med henne och under våren måste vi bestämma oss för en marknadsplan, förklarar Börje Andersson.

Kanslichef Stefan Johansson, som nu än en gång föreslås ta över som stadsdirektör tycker det hela är olyckligt, men gör ingen bedömning i sakfrågan.

Lika undfallande är övrig personal på sjätte plan.

Kommunalrådet Cecilia Lindell (M), som inte fick följa med när masterplanen för Landskronas utveckling skulle skissas i Arild, väljer en mycket låg profil.
– Det här handlar om kemin mellan kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören, mer har jag inte att säga.

Med på det mötet var Torkild Strandberg, Stefan Johansson, Börje Andersson och Christer Pålsson.
– Det handlar om relationen mellan Börje och Torkild och den har jag inga synpunkter på, säger Cecilia Lindell.

Christer Pålsson är anställd av kommunstyrelsen och kommer därför att begära att också kommunstyrelsen avgör hans framtid.
– Kommunstyrelsen har anställt mig och då är det kommunstyrelsen som får avskeda mig, konstatera han och lämnar stadshuset som den tredje avskedade stadsdirektören under Torkild Strandbergs ledning.


Christer Pålsson läser sin uppsägning och vägrar skriva under.

Läs mer:
Niklas Karlsson – Uppsägningen är ogiltig!
Stefan Olsson har förtroende för KS-ordförande beslut
Chefer upprörda av avskedandet
Oron på stadshuset stor
Nye stadsdirektören har fått sparken

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser