Annons

Innehållsrikt måleri på Konsthallen

Idag är det vernissage på Konsthallen då eleverna på Roy Evertsens målarskola ställer ut. Förutom de elva eleverna passar maestro själv på att, för första gånger under elevutställningarnas 40-åriga historia, hänga fyra verk.
– Det var på begäran av mina elever. De tyckte att jag kunde hänga upp några målningar och jag är inte den som är den, säger Roy Evertsen med ett skratt och beskådar verken.
– De går under arbetsnamnet Greta Garbos Dörrvakter.

Det är under onsdagens pressvisning som Roy Evertsen guidar Landskrona Direkt runt bland de elva elevernas verk.
– Jag tycker att vi har fått till en bra utställning. Jag vill att mina konstnärer ska måla efter sitt innehåll, säger han och förklarar.
– En gång sa en recensent till mig att mina elevers målningar inte påminde alls om mina. Jag bad då personen i fråga titta på eleverna och sade att de inte ser lika dana ut heller. Det är vad man har inom sig som kommer ut.

Annons
 

På väggarna hänger allt från stilleben till nonfigurativ konst och spektret går från olja till akvarell.
– Just akvarell är det svåraste som finns att måla med. Det kallas för en viskning, att tala tyst med färg.
Under rundvandringen ger läraren ett och annat omdöme gällande verken och då han kommer till Ingrid Söderbergs tavlor stannar han upp och frågar sig hur tavlorna kan vara så olika.
– Eftersom jag vänder mig till många så blir det ibland blandat, svarar Ingrid Söderberg och får genast svar på tal.
– Så kan man inte säga. Då blir det en försäljningsgrej av det hela, kontrar Roy Evertsen men kvinnan bakom verken förklarar.
– Mina tavlor är som mig. Som person är jag svart och vit men inredningsmässigt vill jag ha mycket färg. Därför kan det bli både och.

Av de elva utställarna, bortsätt från Roy Evertsen själv, så är det bara en manlig konstnär, Rhagnar Myrhage. Han har dock varit med flera år.
– I år har jag målat av världsdelarna. Jag har försökt att fånga färgerna och naturen och resultatet hänger här.

Utställningen invigs idag, onsdag klockan 16.00 och varar till och med söndag.

Eleverna som ställer ut är Gunilla Christensen, Birgitta Ekholm, Jannicke Larsson, Gullan Tegnér Larsson, Gertrud Lundquist, Rhagnar Myrhage, Camilla Rosenquist, Ann-Kristin Sarnik, Ingrid Söderberg och Ulla Wollin Kulle.


Ingrid Söderbergs tavlor visar på olika stilar men även på olika tekniker. Det med spakel skapade motivet av Ven i vinterskrud imponerade stort på Landskrona Direkts utsände… allt under övervakning av Roy förstås…


Annika Reinhold har alltid varit djärv med färgerna. Formatet är dock något mindre i år och istället för tjusiga modeller har hon till årets elevutställning målat fantasifulla ägg.


Ortopedläkaren Rhagnar Myrhage som efter en kurs i teckning på Hermods, redan på 50-talet började måla olja, akvarell och oljepastell. I år är han tillbaka i hallen och visar sin syn på världsdelarna.


Roy Evetersen framför två av Garbos väktare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser