Annons

Systrarna återvänder permanent till museet

I kväll invigs Landskrona museums nya, permanenta utställning ”Systrarna – och deras brudkistor”

Systrarna Andersson växte upp på en gård utanför Asmundtorp, vid Landskrona,  kring sekelskiftet 1900. De vävde, sydde och broderade allt till det framtida hemmet och brudkistorna fylldes.
Tiden gick och fyra av systrarna gifte sig aldrig. Allt blev liggande i kistorna. Tack vare en gåva från barnbarn kan nu Landskrona museum visa upp en stor del av de sex systrarnas textila skatt. Samlingen visar vad som brukade finnas i en brudkista vid denna tiden. Unikt är att många av textilierna aldrig har använts och därför aldrig slitits och tvättats. Färgerna är lika lysande som när de en gång lades ner i kistorna.

Annons
 

Landskrona museum fick delar av donationen redan 2008, då även en tillfällig utställning visades. Den rönte så pass stort intresse att museet tycker det känns angeläget att göra en permanent utställning med materialet.

Invigning sker ikväll, den 20/12 kl. 18.30.
Utställningen invigs av Leila Lindgren, barnbarn, och Åsa Stentoft, Länshemslöjdskonsulent. Det bjuds på kaffe och kaka ur Systrarnas egna receptböcker.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser