Annons

Stor glassamling går på auktion

Nästan som en försmak av jubileumsfyrverkeriet på nyårsafton är det dags för en färgsprakande nyårsauktion som går av stapeln lördagen den 29 december. Det som står för den mesta färgprakten är en stor samlig glas, framför allt från Flygsfors. Samlingen har tillhört Christer Larzon (född i Landskrona) som tragiskt omkom i tsunamin julen 2004, endast 47 år gammal.
– Redan som barn fascinerades han av glasblåsare och kunde sitta långa stunder och se hur glaset formades medan hans föräldrar tålmodigt väntade. Så småningom blev intresset till ett spännande samlande, vilket på allvar tog fart med ”Coquille”-glaset från Flygsfors som fokus. Med tiden utökades det med allt som var formgivet av Paul Kedelv och härigenom kom Christer också att intressera sig för glasbruken i Reijmyre, Fröseke och Fåglavik, säger Pia Staël von Holstein, VD för Skånes Auktionsverk.

Sammanlagt innefattar samlingen drygt 500 objekt som är fördelade på runt 200 rop.
– Det är den mest kompletta och omfattande samlingen av Flygsfors som jag sett. Den är fascinerande.

Annons
 

Vad gäller just glaskonst så är intresset ”försiktigt” enligt Pia Staël von Holstein men just glas från Flygsfors sticker ut.
– Allt från 1950- och 1960-talen är väldigt inne nu, framför allt hos den yngre generationen, och det är något som avspeglar sig på intresset för just Flygsfors.

Noterbart i sammanhanget är att det under jubileumssommaren bjuds en större konstglasutställning i Konsthallen, så intresset för konstglas pekar uppåt i Landskrona.

Nu är det inte bara glas som kommer att auktioneras ut i Schlasbergs gamla lokaler på Ringvägen den 29 december. Bland de mer än 1000 ropen återfinns, lagom till nyårs- och trettondagsfestligheterna, vintage från Europas ledande modehus.
– Det är väldigt kul att se dessa fantastiska kreationerna. Vi har objekt från modehusen Dior, Nina Ricci, Louis Feraud och Feldpausch, berättar Pia Staël von Holstein och avslutar.
– Förutom allt glas och kläderna så har vi många andra objekt, bland annat en hel del orientaliskt. Allt finns presenterat på vår hemsida och det går även att komma ut på visningarna dagarna innan auktionen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser