Annons

En glad gamäng blir ålderspensionär

Att bli ålderspensionär är något som en del ser framemot medan andra inte jublar så högt. En som normalt är bra på att sprida positiva vibrationer men som tillhör den senare kategorin är kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg som fyller 65 år på söndag.
– Jag kan inte se att det är något att fira. Det betyder nada. Jag jobbar mer än någonsin och det kommer att vara samma dag på måndag som idag. En sak som dock kommer att förändras inom kort är att jag efter denna mandatperioden kommer att lägga av med politiken helt och därmed sluta som kommunfullmäktiges ordförande. Det är dags att sätta P för det. Jag tycker faktiskt att det är för hög medelålder i fullmäktige.

Men du har ju slutat en gång och ändå kommit tillbaka.
– Det stämmer. 2002 lovade jag att jag aldrig mer skulle sätta min fot i Rådhuset men förre ordföranden Gösta Nilsson övertalade mig. Men att jag tog på mig ordförandeposten har jag inte ångrat en sekund. Men det kräver oerhört mycket. Jag läser på allt och tänker genom varje fråga långt innan, allt för att mötet ska ha flyt. Men det är klart att även jag gör fel ibland.

Annons
 

Men du sitter väl mer än på fullmäktigemöten?
– Oja och det är just det jag älskar. Det blir en himla massa invigningar och gratismat… hahahahaa. Ibland kan det dock bli begravning och då är det inte lika roligt. Man kan säga att jag har fyra invigningar och en begravning om man ska skoja till det. Ett annat kul uppdrag jag har är att gratulera 100-åringar i kommunen. Det är faktiskt dags nästa vecka. Det blir tio besök och en del av dessa kvinnor, det är uteslutande kvinnor, bor faktiskt hemma och klarar sig skapligt. Är det inte fantastiskt? Då får jag komma hem till dom och dricka en kopp kaffe och prata en stund. Det är underbart.

Berätta om en minnesvärd födelsedag.
– Min 40-årsdag. Den var något utöver det vanliga. Vi var 60-70 personer på Hotel Öresund och firade. Alla i sällskapet hade fått en uppgift till kvällen. Det var allt från att tömma en stövel fylld med öl till att sjunga en sång. Det blev en mycket spontan och rolig fest som avslutades med att jag smet ut och rakade av mig mitt skägg, tog på en peruk och kvinnokläder. Därefter rullades jag ut till gästerna på en kärra medan jag sjöng ”Vår bästa tid är nu”, min absoluta favoritlåt. Jag tror att det ekar i lokalen ännu. Saken var den att min mor gått ur tiden några år innan och när jag gjorde entré så var jag ganska lik henne. Jag minns att min syster bara stod och gapade.

Kan du avslutningsvis göra en kort sammanfattning av de första 65 åren?
– Jag har varit väldigt lyckligt lottad. Mitt liv har varit en framgångssaga. Jag har dock försökt att ha en grundsyn som bygger på att man ska vara positiv. Man ska kunna skoja med folk och för att göra det måste man ha en stor portion självironi. Man måste kunna skratta åt sig själv ibland. Man kan säga att mitt liv har varit en teaterföreställning. I mitt nästa liv har jag inget emot att bli skådespelare. Så är det.


Några större planer på att trappa ner har den nyblivne ålderspensionären inte, åtminstone inte innan 2014.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser