Annons

Mycket diskussion på digital berättarträff

I fredags samlades ett åttiotal deltagare från när och fjärran till VäL:s Digital Storytelling seminarium på Folkets Hus. Storytellers från Köpenhamn, Landskrona, Malmö och Stockholm höll workshops.

Olika sätt att använda digitala medier och IT för att skapa och sprida berättelser presenterades. En röd tråd band samman workshoparna – alla tog utgångspunkt i delaktighet, gemenskap och engagemang. Och det gemensamma målet var positiv utveckling för individ och samhälle.
– För att stämningen skulle bli den rätta inledde Christina Claesson seminariet. Christina, som är författare, berättare, träsovare och radioprofil, vidgade vyerna från Digital Storytelling till berättande med stort B. Berättandet som grundbulten i livet, berättandet som skapar nytt, som för oss vidare. Christina illustrerade, med underfundiga och mångbottnade berättelser, hur vi alla skapar oss bilder av det berättade, ibland samma bilder och ibland högst olika, säger Jan Nilsson på VäL.

Annons
 

I workshoparna fick deltagarna prova på olika sätt att använda mobiler, IPhones och datorer för att tillsammans skapa berättelser. Det ledde till diskussioner kring vad man kan använda metoderna till inom utbildning, omsorg, teambuilding, utvärdering, lokal utveckling med mera.
Workshoparna leddes av Digital StoryLab från Köpenhamn, Centrum för Pedagogisk Inspiration i Malmö, Unga Berättar i Stockholm och LA Stories/VäL från Landskrona.

Seminariet avslutades med ett panelsamtal om Digital Storytelling. Det blev direkt ett samtal mellan panel och deltagare. Två huvudteman kom att genomsyra samtalet. Det ena var trovärdighet, det andra var process.
– Många förde fram att berättelser skapade inom en Digital Storytelling metod blir trovärdiga. Den ömsesidiga dialogen och tilliten i en workshop gör det möjligt att vara öppen och ärlig. Det poängterades av flera att Digital Storytelling inte har att göra med att producera den fulländade berättelsen, innehållsligt och tekniskt, utan om att överhuvudtaget våga formulera och ge spridning åt sina berättelser, avslutar Jan Nilsson.


Moderator var Sven-Erik Thosteman.
Foto: VäL


Seminariet avslutades med en paneldebatt. Från vänster Gianni Poli (Folkuniversitetet), Helena Kurki (CSR Factory AB), Christina Claesson, Jan Nilsson (VäL) och Nikoline Lohman (Digital StoryLab)
Foto: VäL

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser