Annons

Coolaste huset finns i Landskrona

Det blev storslam för Landskrona när säsong 2 av TV8:s Hustoppen avgjordes i måndags.

Det tämligen nybyggda gathuset, Townhouse, som ligger inkilat mellan två betydligt äldre kåkar på Gamla Kyrkogatan låg inför måndagens avslutande program i topp.  Nu skulle det visa sig att det klassiska sommarhuset Villa Ljunghusen som sista hus i programserien skulle knipa förstaplatsen. 1960-talshuset från Ljunghusen vid Skanör-Falsterbo har dock även det en koppling till Landskrona.
 – Det är med lite blandade känslor vi petade det fina Townhouse från förstaplatsen, säger stadens stadsbyggnadschef, Per Fredrik von Platen.

Annons
 

Det anspråkslösa fritidshuset i Ljunghusen, ritades och beboddes av landskapsarkitekten Per Friberg men på senare år är det sonen Per-Fredrik von Platen med familj som njuter och hämtar kraft i huset.

Hustoppen har i serien bedömt husen ur flera olika perspektiv. Man har sett till hur snyggt det är, utvändigt som invändigt men även tagit hänsyn till inredningen. Juryn har också tittat på  coola, underliga och häftiga detaljer. Inredning, design, funktion, skönhet – allt har räknats samman när Sveriges mest spännande hus skulle utses allt under ledning av en jury ledd av en av landets mest erkända arkitekter, fem gånger Kasper Salin-belönte Gert Wingårdh, mannen bakom exempelvis ombygganden av Citadellbadet.
Om Per Fredrik von Platens sommarhus sa han.
– Det löser uppgiften precis rakt av. En enkel melodislinga som man inte har överdrivet utsmyckat.

Per Fredrik von Platen är stolt och vill av förklarliga skäl inte recensera sin fars verk men anser huset som ”fantastiskt” i all sin enkelhet och Townhouse tycker han också mycket om.
Townhouse har publicerats i en massa sammanhang och är väldigt fin PR för staden. Mer sånt, anser han.
–  Är man kommunaltjänsteman med ansvar för bygglov med mera så kan jag, och nog hela förvaltningen, känna en stolthet att våra företrädare hade modet att bevilja bygglovet för ”Japanska huset”. Det hade sannolikt inte gått i så många andra städer i landet, säger han.

Per-Fredrik von Platen menar att de antikvariska krafterna är starka och rädslan för arkitektoniska uttryck från vår egen tid genomsyrar stadsbyggnadsdebatten i landet.
– Jämför Slussen i Stockholm, Ångfärjan och Bastionen i Helsingborg och Jönsaplan i Landskrona, säger han och menar att även Länsstyrelsen  utvecklat en mer konservativ hållning till förändringar.
– Det finns en rädsla för samtida uttryck och stadsbyggnadsidéer. Möjligen kan denna rädsla i landet härstamma från rivningarna av äldre bebyggelse i våra städer på 60- och 70-talet, säger han och medger att detta inte alltid var så lyckat.
– Pendeln svänger. Vårt Townhouse har nog gett oss och byggpolitikerna råg i ryggen. Jag tror nog att vi vågar säga ja till modern arkitektur om den är av god kvalitet, avslutar Per Fredrik von Platen. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser