Annons

Normal november

Vädertypen från oktober fortsatte in i november. Temperaturkurvan  för månaden blev mycket regelbunden med svag lutning nedåt mot december.
– Men det var först alldeles i slutet av månaden som det blev temperaturer som påminde oss om att vi går mot vinter, konstaterar Hans Lehrecke när det är åter är dags att summera den gångna månadens väder samt blicka fram emot julen.

Månadens medeltemp blev +5,9 mot  normalt 6,5. Den varmaste novembermånaden som vår hobbymeterolog hittills mätt upp var 2006 med 7,5 medan vi 1998 endast hade 1, 5. Skillnad mellan dag och natt blev liten.
– Den sextonde var unik med endast en  tiondels skillnad (4,1 och 4,0) vilket vittnar om att vi haft många mulna dygn, säger Hans Lehrecke.

Annons
 

Varmast var det den åttonde med 10,2 medan den lägsta temperaturen uppmättes på månadens sista dag med -1,4. Endast nio nätter låg kvicksivret mellan 0 och 5 grader.
Nederbörden, enbart i form av regn, föll under de första tio dagarna samt under den sista veckan. Den blev helt normal eller 67,7 mm. Mest kom den femte med 21 mm. Nederbördsrikast var 1992 med hela 110 mm. medan 1999 enbart bjöd på 21,5.

Månaden har kännetecknats av lugnt väder och vi fick ingen repris av Berits härjningar i fjor. Badmästare Bengt Abbe i Sundvik assisterad av  Mats Andersson och  Bengt Johansson visar under premiäråret  för den nya bryggan en extra ynnest gentemot vinterbadarna genom att låta bryggan vara kvar in i december. Man slipper alltså anlita lågvattentrappan vid södra kajen.  Vinterbadtemperaturen ligger på 5-6 grader.

Några märkvärdigheter att minnas från månaden?
– Den tolfte snöade det i Granada i Sydspanien liksom på Korsica. De första snöflingorna kom här  först den siste.

Hur är situationen inom jodbruket?
– Lugnet har börjat läga sig över nejden. Bet- och fodermajsen är i det närmaste avslutad. Sockerhalten blev ganska normal eller 16,5% medan majsskörden i motsats  till sockermajsskörden blev något under den normala.
Trädgården har bjudit på hallon samt ringblommar, en lupin samt rosor. Tack vare att det varit  frostfritt har vi haft några pelargonier, som klarat sig bra.

Hur blir då december?
Månaden startar med vinterväder och snön  kan återkomma i mitten av veckan Sedan blir det åter kallare. Nästa veckoslut kan det sedan åter bli lågtrycksbetonat väder med mildare väder.

Vågar man satsa några kronor på en vit jul?
Om Anders  braskar så slaskar julen hette det i bondepraktikan. Vad skall vi säga om årets ”Anders?” Gränsfall men vädergudarna har tid att bestämma sig och risken med ett bet får du ta själv.

Avslutningsvis har du några vissdoms ord eller en hälsning så här i samband med årets sista rapport?
Jag önskar läsaren en fin julmånad. I vintermörkret finner Du tröst i de ljusfester som stundar. Jag tänker på advent, Nolbelfesten,  Lucia, julen och sedan är det faktiskt dags för comeback för soluret i  teve. Under denna otroligt oroliga höst kan väl inget vara mer på plats än att önska  en lugn och fridfull advent samt  jul.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser