Annons

Tre bilder av Dawid

Arbetet med att sätta Landskrona på den svenska fotokartan fortsätter oförtrutet. Nästa rejäla avtryck sätter man på söndag då en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer, Dawid, eller Björn Dawidsson som han heter, har vernissage för en tredelad fotoutställning på museet.

Dawid har tillhört den svenska fotoeliten i många år och utställningarna är otaliga. Man har bland annat kunnat se hans foton på Hasselblad Center, Liljevalchs Konsthall, Millesgåredens Konsthall och Fotografiska i Stockholm. Utomlands har han ställt ut i ett flertal städer som Paris, Köln och Helsingfors.
Nu visar Landskrona museum hans första stora utställning i Skåne. I tre separata avdelningar belyses Dawids hela konstnärskap. En retroaktiv del med kända verk, en del som visar ett urval av uppdragsfotograferingar samt en del med Dawids senaste bilder – sviten ”Blueprints”.

Annons
 

Den sistnämnda avdelningen återfinner man på museets andra våning och väggarna är fyllda av stora foton på skjutvapen.
– Det är dock inga riktiga utan leksaksvapen, säger Dawid när Landskrona Direkt får en pratstund med honom efter att tavlorna hängts på plats.
– Den uppmärksamme noterar att samtliga skjutvapen pekar åt höger, berättar fotografen och förklarar.
– Det är mer aggressivt. Tänk dig en pil som pekar åt vänster. Känslan man får är att den pekar bakåt och inte framåt. Framåt är attack och det är därför en del bilder helt enkelt är spegelvända.
Dawid är dock inte på något vis vapenintresserad.
– Nej, jag var pacifist och gjorde inte värnplikten. Men jag gillar att fotografera saker. Här är det leksaksvapen men jag fotar allt, bilar, godis….

På Rum för Reklam hänger ett urval av fotografens kommersiella uppdragsbilder.
– Som fotograf är det svårt att leva som konstnär. Man får helt enkelt dryga ut kassan genom att fotografera på uppdrag. Men det kan också vara kul, att få riktlinjer. Det är också en utmaning. Faktum är att när jag började fotografera på allvar på 1970-talet så var fotokonst inte kommersiellt.

I vindsvåning i anslutning till Rum för reklam, hänger ett retrospektivt urval som han valt att kalla Silverprints. Där finns allt från små enkla bilder till rena experiment som gjorts i hans mörkrum.
Här syns tydligt att Dawid jobbar både som konstnär och som yrkesfotograf.
Det som varit en kommersiell bild kan mycket väl bli till konst men att det blir tvärtom är sällsynt, säger fotografen.
– Det finns dock undantag. För många år sedan sålde jag en bild till ett företag i Japan och den hamnade på förstasidan i en tidning. Den fick jag bra betalt för, säger han och skrattar.

Sammanlagt rör det sig om 71 bilder som ställs ut på museet och efter en rundvandring kommenterar Dawid den satsning som nu görs i med ”Fotostaden Landskrona”.
– Fantastiskt!. Det ska bli mycket spännande och behovet av en nationell samling är stor.

Vernissagen äger rum på söndag mellan klockan 13-16.


Fotograf Gerry Johansson betraktar Dawids porträtt av den store fotoikonen Christer Strömholm.


Blueprints – Dawids helt nya stora bildsvit av leksaksvapen framtagen speciellet för rummen den hänger i på Landskrona Museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser