Annons

Sandelin och Jahnke visar musik och har bollar

Imorgon klockan 12.00 är det vernissage på Galleri Gamla Staden. Christer Sandelin är mest känd för sin musikaliska karriär men han är även en erkänd konstnär och flera av hans alster hänger nu på det lilla galleriet på Norra Kyrkogränd. Samtidigt ställer fotografen Per Jahnke ut vilket borgar för att det blir mycket musikaliskt.

Christer Sandelin startade sin karriär tidigt då han var frontfiguren i bandet Freestyle, ett band som sedermera omvandlades gruppen Style. Efter det fortsatte Christer Sandelin som soloartist. Idag upptar konstnärskapet en större del av Sandelins tid och mer lär det bli i framtiden.
– Jag kommer nog alltid att stå på scenen men idag tillbringar jag kanske 70 procent av mitt arbetande med konsten och om ett par år tror jag att det rör sig om 90 procent, sade Christer Sandelin då Landskrona Direkt fick en pratstund på fredagskvällen.

Annons
 

Den artist som formade Christer Sandelin var David Bowie och det syns på väggarna på Galleri Gamla Staden. Fyra stora bilder som vid första anblicken ger sken av att vara några av David Bowies tidiga skivor, hänger i stora format på andra våningen. Studerar man bilderna närmare ser man dock att det är Christer Sandelin på bilderna.
– Redan vid 7 års ålder var jag väldigt fascinerad av Bowie. Jag började sminka mig som honom och lärde mig hans låtar och det fortsatte så till jag var i 15-årsåldern. När jag nyligen närmade mig de 50 funderade jag på det hela och det slutade med att jag kontaktade Sveriges bästa sminkörer och perukmakare och visade dom skivomslag. Fotografer kontaktades och jag fick sedan orgnalbilder att jobba med och resultaten hänger här, säger han och ser sig om.
– Det var dock inte alldeles enkelt. Jag var tvungen att banta ner mig 18 kilo och de sista veckorna levde jag på buljong.
Det var inte självklart att det skulle bli utställningsbilder.
– Jag visste inte vad jag skulle göra med dom. Jag hade lagt ner nästan en halv miljon kronor. Att jag ställt ut dom har dock visat sig vara en god idé. Av dessa som hänger här finn åtta exemplar vardera.

På galleriet hänger även bilder som han själv tagit och sedan modifierat. Två föreställer tjejer i utmanande kläder.
– Jag har försökt hitta det sensuella utan att det ska vara det minsta pornografiskt, säger han och skrattar.
– Men det är ju alltid upp till betraktaren att avgöra.

Ett par av konstverken är original och ett av dom föreställer tennisbollar.
– Jag är fascinerad av bollar och studsar. Jag gillar ordet bounce av någon anledning. När jag gjort denna tavlan så sa min dåvarande flickvän att jag borde kontakta Stockholm Open och försöka sälja den till dom. Efter många om och men så träffade jag Thomas Johansson och Jonas Björkman vilka var ansvariga för tävlingen och de blev helt sålda och därför finns nu tavlan som grund för turneringens affischer. Verket heter ”I got balls”

”I got balls” har inte bara valts av Stockholm Open att förknippas med deras varumärke, utan blev i oktober även valt av Kronprinsessan och det kungliga konstrådet som ett samlarobjekt. Denna utmärkelse kom under Affordable Art mässan som är världens största mässa för konst.

På första våningen i galleriet hänger det en rad foto på artister, både på scen och bakom. Det är Per Jahnke ett flertal år varit anlitad av den svenska musikeliten för att ta bilder. Bland de egna favoritbilderna lyfter han bland annat fram ett foto på Erik Saade som står på scenen och det sprutar vatten över honom.
– Det är en ögonblicksbild som man bara lyckas ta då och då, säger har och visar en annan favoritbild.
– Jag fotade när Dan Hylander höll på att spela in en skiva och när jag fick se resultatet av bilderna så föll jag för en direkt. Jag ringde Hylander och sade till honom att jag har den perfekta bilden till skivomslaget och så blev fallet.

Naturligtvis fotograferar Per Jahnke även som ackrediterad även om det ibland kan bli lite knepigt.
– Jag minns när vi skulle fota Britney Spears. Då sa dom till oss att vi bara fick spara bilderna på våra hårddiskar i tre månader. Jättelöjligt.

Vernissagen varar under såväl lördagen som söndagen och de båda utställarna är på plats mestadels av helgen.
– Vi slår upp portarna klockan 12 och har öppet till 17 både imorgon lördag och på söndag. Med tanke på vad vi har att visa upp så hoppas och tror jag på bra tillströmning. Det är fantasiska bilder och konstverk vi har att visa upp, säger Jan-Erik Palm, en av galleristerna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser