Annons

Unik samling klubbnålar under klubban

Det är en närmast unik pin-samling som går under klubban vid Skånes Auktionsverk på lördag. Förutom en väggvitrin som är fylld med rariteter i form av klubbmärken från Landskrona och byarna i omgivningen så är det fler rop på liknande samlingar från hela landet.
– Mannen som samlat har lagt ner ett enormt arbete. Han har katalogiserat samtliga pins och skrivit var de kommer ifrån. Därefter har han satt in dessa i pärmar landskap för landskap. Det är bara Landskronas klubbmärken som är i ett skåp. Samlingen är unik och med tanke på kvalitén så tror jag att den är ensam i sitt slag i landet, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Jonny Karlsson, eldsjälen bakom Landskrona idrottsmuseum, blir i eld och lågor när han får se alla de lokala pinsen.
– Se, där är IF Kronans gamla blå klubbmärke. Det är otroligt vilken fin samling, utbrister han.
– Detta måste jag omgående informera LISA:s ordförande Gunnar Nilsson om. Jag vet ju inte om vi har möjlighet att vara med i budgivningen men jag hade blivit överlycklig om samlingen hamnar hos oss.

Annons
 

Redan idag finns en hel del gamla klubbnålar på idrottsmuseet.
– Bara sedan invigningen har säkert 15 personer varit inne och lämnat in gamla nålar och pins till oss, säger han som inte har någon möjlighet att själv övervaka auktionen.
– Jag åker i helgen till Schweiz med det polska landslaget som ska delta i innebandy-VM, säger han som kommer att vara lagets massör och fystränare.
– Jag kommer väl att köra en del rehabträning mellan matcherna.
Polens förbundskapten är för övrigt Falcons tränare, Patric Johansson.
– Det kommer att kännas märkligt på söndag att stå i den polska landslagsoverallen och höra nationalsångerna när vi ska möta Sverige.

Några medaljer i VM räknar inte Jonny med, men skulle så bli fallet kanske hans hamnar på idrottsmuseet.
– Jag får nog hoppas på att klubbmärkessamlingen kan hamna här istället, avslutar han.
 
Ett annat rop med anknytning till Landskrona är en polissabel från början av 1900-talet.
– Det är ett väldigt speciellt föremål som jag tror kommer att locka till en del bud, säger Joakim Karlsson.
Huruvida det är samma sabel som drogs blank vid ”ungdomsrevolten” på Rådhustorget efter premiären av ”Rock around the clock” 1956 förtäljer inte historien.


Bolton, Atleten, BBK, Landskrona Boxningsklubb och självklart ett flertal BoIS-märke såväl med krans som utan är bara några av alla klubbnålar som finns med i den unika samlingen som går under klubban på lördag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser