Annons

Rättegången mot 17-åringen halvvägs

Rättegången mot den 17-årige Landskronabon som är misstänkt för att ha mördat sin syster i hennes lägenhet på Kapellvägen i Landskrona den 23 april i år har kommit halvvägs.

Den första rättegångsdagen inleddes med att åklagare Magnus Larsson gick genom sitt åtal. Punkt för punkt berättade han om offrets liv fram till den ödesdigra natten.
Därefter började han lägga fram sina bevis mot den 17-årige brodern. Samtliga i den näst intill fyllda rättegångssalen i Lunds Tingsrätt fick se bilder och teckningar på allt från bloddränkta kläder och vapen till sårskador på den mördade kvinnan.
Efter lunch på tisdagen fick åhörarna lyssna på en ljudinspelning med den mördade kvinnan som var gjord bara några dagar innan hon bragtes om livet. Hon berättade bland annat om att hon började sin uppväxt i Sverige som vilket barn som helst men att hon kidnappades till Irak strax innan hon skulle fylla 12 år. Väl där blev hon såväl våldtagen som bortgift med en äldre man.

Annons
 

En av målsägandena är den mördades halvsyster och Elisabeth Massi Frtiz är hennes målsägandebiträde. Hon tog upp begreppet heder och berättade om de hot som offret levt under, från såväl sin mamma som sin pappa och maken i Irak. Hon berättade även om att den nu åtalade brodern ofta varit i bråk med sin syster och såväl hotat som slagit både hon och hennes vänner.

Sedan var det den åtalades advokat Urban Jansson att ta till orda. Han ifrågasatte de bevis som åklagaren lagt fram och hävdade även att brodern hade ett bra förhållande till sin syster. Vad gäller det hedersrelaterade så menade advokaten på att hans klient i så fall hade erkänt brottet.

Tisdagen avslutades med att mamman, som för övrigt var medmisstänkt i början av fallet men som släpptes i brist på bevis, förhördes. Hon berättade bland annat att hon själv blev bortgift med en äldre man när hon var mycket ung och födde den nu mördade dottern, som 13-åring. Hon berättade också om hur hon uppfattade sonen då han kom hem från Irak dit han förts samtidigt som sin syster. Hon sade att han anammat en hel del av hederskulturen men att han släppte den efter att ha varit i Sverige ett tag.
I januari 2011 skrev hon i en dagbok att hon var rädd för att brodern skulle döda systern men i rättegången förklarade hon att hon menade att hon var rädd för att han skulle slå henne.

Förhören med mamman fortsatte på onsdagsmorgonen. Hon berättade då bland annat för 17-åringens försvarsadvokat att hon inte vet vem som mördat hennes dotter.

Därefter var det halvsysterns tur att höras och hon förklarade bland annat om att den mördade systern sagt till henne att hon var hotad och att brodern bland annat ogillade att hon hade pojkvän. Enligt halvsystern förlät dock offret sin bror och ville ha en bra relation till honom.

När det var dags för den åtalade att höras var det inte många svar som åklagaren och målsägandebiträde fick. Tvärtom. 17-åringen vidhöll att han varit hos sin syster och att de var på väg ut när en maskerad person trängde sig in, låste brodern ute, och därefter mördade systern inne i lägenheten.

Andra dagens näst sista förhör hölls med den mördades vän som fick ett samtal från brodern. Han sade, precis som i förhören tidigare, att han inte trodde på brodern och att allt var ett skämt och att han därför inte begav sig av till Kapellvägen. Avslutningsvis hölls förhör med polisen som varit på platsen.

Rättegången fortsätter på tisdag.

Läs även

 • Åklagare lutar sig mot teknisk bevisning i mordfall
 • Utredning om mordmisstänkt klar
 • 17-åringen kvar i häkte
 • Misstänkta kvinnan frisläppt
 • Överklagan och begäran om omhäktning
 • Många hedrade mordoffer
 • Brodern häktad för mord – mamman för anstiftan
 • Mamman förnekar brott
 • Misstänkt kvinna gripen
 • Hård kritik mot kommunen
 • Bilden klarnar kring mordet
 • Mordmisstänkt nekar till brott
 • Kvinna knivskuren till döds vid familjedrama

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser