Annons

Rena papper krävs

Tänker du söka jobb eller praktik inom omsorgsförvaltningen måste ett registerutdrag ur belastningsregistret lämnas in till Landskrona stad, det beslutade kommunfullmäktige igår. Därtill gäller det att utdraget är i det närmaste prickfritt.

Som huvudregel ska inte anställning ske om det i registerutdraget påvisar att den sökande varit dömd för mord, dråp, misshandel, människorov, barnpornografibrott, våldtäkt eller andra sexbrott, narkotikabrott, stöld, rån, bedrägeri, trolöshet samt skatte- eller socialförsäkringsbrott.

Annons
 

Vänsterpartiets två ledamöter samt Marko Huttunen (M) röstade mot medan socialdemokraterna lade ner sina röster och lämnade istället in ett särskilt yttrande.
– Vår uppfattning är att detta är ett populistiskt beslut där man skrämmer vårdbehövande genom att ropa ”vargen kommer”. Vi har större tillit till personalen och förvaltningsledningen än så och anser att beslutet står i skarp kontrast till stadens egen värdegrund, menar Niklas Karlsson (S) och förklarar varför man inte röstade emot riktlinjerna.
– Vi var emot förslaget redan innan riktlinjerna drogs upp och röstade då mot det. Vi har alltså redan tyckt till och anser därför att det är mest renhårigt att avstå när treklövern och SD nu drar upp riktlinjerna för sin sedan tidigare klubbade motion. Det är alltså helt och hållet på deras ansvar.

Niklas Karlsson vänder sig också mot att den sökande nu blir ”dubbelt bestraffad” .
– I en rättstat har man sonat sitt brott efter strafftidens utgång.

Inne på samma linje var Marko Huttunen som höll kvällens kanske mest känsloladdade tal när han reciterade ett stycke ur filmen ”Nyckeln till frihet(The Shawshank Redemption) innan han övergick och till att dra paralleller till förslaget som låg på bordet.
 – Nu är det så att vi har vissa rättsprinciper i Sverige, av tradition, kanske. Men vi har det, och de är att har du blivit dömd för ett brott och sonat det, då är du fri, poängterade han och hade svårt att förlika sig med ”huvudregeln” som skulle gälla för anställning i omsorgsförvaltningen.
– Alltså. när en människa är fri, så är den fri i min värld. Där är inget snack om det. Jag kan inte i min värld förstå hur man har kommit fram till någonting annat. Om någonting, så borde väl samhället, staten, vara en hjälpande hand för att människor ska komma in i samhället igen efter att ha tjänat ut sin tid.

Marko Huttunen menade vidare att han inte hade något specifikt emot att en arbetsgivare begärde utdrag ur belastningsregistret utan betonade i ett av sina inlägg att det var just huvudregeln att man inte ska anställa människor som har begått ett brott som stack honom i ögonen.
Vi är ingen dömande instans i kommunfullmäktige. Genom att klubba igenom det här förslaget om att som huvudregel vid anställningar inte anställa folk som har begått brott, det är för mig märkligt, sa han och efter mötet undrade han om det rent av var lagligt att göra på detta viset.

Niklas Karlsson, trodde nog att så var fallet.
– Jag tror rent av att det kommer att komma upp som lagförslag inom kort att precis som inom barnomsorgen så ska du i framtiden visa registerutdrag i hela landet om du vill jobba inom omsorgen, sa han och med tanke på debatten kring Twitter-inläggen efter föregående möte passade han på att läsa upp en tweet han just lagt upp på microbloggen.
– En eloge till  Marko Huttunen (M) i dagens kommunfullmäktige. Ett sakligt och knivskarpt inlägg i debatten om utdrag ur belastningsregistret. Hatten av!

Torkild Strandberg (FP) hade svårt att förstå kritikernas argument.
– Man är inte i belastningsregistret för evigt, poängterade han och menade att detta dessutom var ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten.

Frågan uppkom hur länge man finns i belastningsregistret men några klara svar fanns inte att få i salen. ”Fem år” var budet från moderaternas kommunalråd Cecilia Lindell som inte ville hålla med sin partikollega Huttunen.
– Vi talar om en utsatt grupp (omsorgstagarna) som vi inte ska utsätta för onödiga risker, menade hon.

Läs mer:
Här finns gallringsreglerna för belastningsregistret som tydligen flertalet a fullmäktigeledamöterna inte hade koll på.

Marko Huttunen (M) har varit snabb att lägga ut debatten i sin helhet på Youtube.
Du kan se den genom att klicka på bilden ovan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser