Annons

Foto i Borstahusen

Traditionens makt är stor. Det är sjätte året i rad som Borstahusens konstförening väljer att avsluta utställningsåret i Pumphusets konsthall med att lyfta fram något nytt.
– Tidigare år har det varit unga lovande konstnärer. Nu gör vi vår första fotoutställning, säger Anne-Marie Torstensson, vice ordförande i föreningen.

Utställningen Aleksa/ L´expédition de polaroïd visar nya fotografiska arbeten av Anna Ekman och Marie Andersson. Det rör sig alltså denna gång om två rutinerade och ansedda fotografer med gedigna CV:s i bagaget och båda med examen från konsthögskolan i Malmö.

Annons
 

Anna Ekman har tillsammans med skådespelaren Aleksa, en kvinna som tidigare varit man, arbetat fram en porträttsvit som för en de äldre landskronaborna kan få Kurt Nordbergs bilder att poppa upp i minnet. Annas bilder är dock betydligt mörkare och släktskap med barockens ljusdunkla målningar är en beskrivning hon skriver under på. Hennes sätt att måla med ljuset genom kameralinsen är avancerat.
– En del av bilderna är tagna i ett mörkt rum. Ljussättningen har inte varit alldeles enkel och exponeringstiderna är långa. På någon bild har jag använt en wobblig spegel för att få fram motivet så som jag önskat.
På andra bilder har hon med sin mellanformatskamera fotograferat av bilder på kontaktkopian som hon hängt i ett fönster med post-it-lappar över. Gemensamt för fotografierna är mörkret och utnyttjandet av den lilla strimma ljus som trots allt finns. Något som kräver att betraktaren dröjer sig kvar vid bilden innan den kommer till liv.
– Jag fascinerades av Aleksas utstrålning men det går inte att fånga en människa. Istället blir bilder mer en berättelse om letandet efter en människa än själva personen i sig.

Marie Andersson har till utställningen plockat fram sin halvavancerade Polaroidkamera med möjlighet att dubbelexponera.
– Jag slipper mörkrumsarbetet, säger hon med ett leende. Istället har hon lagt kraft på att skapa collage av bilderna som tagits i olika museala miljöer som en gång varit privata men nu är offentliga.
– Polaroiden gör också att jag kan fånga ”en plats ande” då exponering och framkallning har skett på just den platsen, säger hon.

För den foto- och konstintresserade kan vi berätta att Borstahusens konstförening till jubileumsåret kommer att arrangera sju separatutställningar, det vill säga en mer än normalt.
– Först ut är en landskronason, nämligen Ralph Nykvist, berättar Anne-Marie Torstensson.
– Det ska bli spännande att se vilka bilder han väljer att visa. På programmet följer sedan Marja de Raadt, Roger Simonsson, Ulf Gripenholm, Caroline af Ugglas, Stanislaw Zoladz innan året avslutas med Kjell Nupen.

Aleksa/ L´expédition de polaroïd hade vernissage idag och utställningen pågår fram till och med den 20/12.
Konsthallen är öppen: tisdag-fredag 13.00-17.00 och lördag-söndag 13.00-16.00.


Platsens ande fångade digitalt, eller är det möjligtvis kollegorna på HD?


Marie Anderssons Polaroidkamera.


I fotostaden Landskrona. Marie Andersson porträtteras av HD:s Fredrik Johansson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser