Annons

Stor invigning av jubileumsåret

Den 20 mars 2013 fyller Landskrona 600 år och detta kommer då att firas med kungligt pompa och ståt. Den kommitté som ansvarar för stadens firande tänker dock tjuvstarta firande redan på nyårsafton. Olle Larsson, som basar över festligheterna vill att Landskronaborna går man ur huset på nyårskvällen för att ringa in jubileumsåret.
– Jag vill att folk ska sitta hemma i lugn och ro och äta och dricka gott men när klockan närmar sig midnatt tycker jag att man ska ta sig till stan, säger han och berättar om vad som kommer att ske.
– Vid 22-tiden kommer man på en skärm på Rådhusväggen att kunna se ett ljud- och bildspel om vad som väntar 2013 och klockan 23 kommer kommunfullmäktiges ordförande att få ett uppdrag på trappan till rådhuset av Erik av Pommern. Därefter kommer ett fackeltåg med ett 50-tal elever från kulturskolan att leda alla som är på plats ner till stadshuskajen. På Jönsaplan står då jubileumskören och sjunger och när klockan närmar sig 12-slaget läser Anders Kungsman från Öresundsteatern en Landskronavariant på Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan. En minut i tolv börjar nerräkningen genom att Sofia Albertina Kyrka ska slå tolv slag och det sista slaget ska vara startskottet till ett fyrverkeri av sällan skådat slag. Det kommer att skjutas av vid vattentornet och är sikten god så kommer man att kunna se det från Köpenhamn, säger Olle Larsson.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser