Annons

Anders Cöster dubbelt aktuell

Anders Cöster är dubbelt aktuell. Utställning på Pumphuset och uppföljaren till fjolårets fotobok, Thoughts through pictures har precis lämnat tryckeriet.
”Almost a year later” innehåller ett 60-tal bilder som med sina engelska namn berättar en mer harmonisk historia än ifjol.
– Jag är softare nu. Medicinen hjälpte, säger Anders Cöster och syftar på ”självmedicineringen” han ordinerade sig efter en retreat under sensommaren 2010.
– Det har gått två år sedan jag hängde en digitalkamera runt halsen. Nu har jag gett ut två fotoböcker och mår betydligt bättre, säger han.

– Jag har dessutom fått äran att ställa ut här, poängterar han och slår ut med händerna och visar upp de tolv fotografierna som hänger i foajén på Pumphuset i Borstahusen.
Utställningen består dock av tretton alster och ska betraktas från höger till vänster.
– Sista bilden är fönstret. Det är dock inte till salu, säger fotografen och garvar.
– Det handlar om tro, hopp och kärlek. Om Thoughts through pictures var grå, grå, grå så har jag fått in mer färg i mitt liv nu och det syns i mina bilder.

Annons
 

– Det är inte alltid jag når mina mål, men oavsett vilket kan jag idag vara nöjd på ett annat sätt än tidigare.

”Förr var jag olyckligt utvilad
nu lyckligt utsliten

Anders Cöster berättar hängivet om historien som bilderna och titlarna berättar. Det handlar om livscykelns vedermödor, krampaktig trygghetsiver och om våga vara sig själv. I alla lägen.
– Samtidigt kan man betrakta bilderna en och en också, säger han och kameran lär få följa med på resan även i framtiden.
– Förr var jag olyckligt utvilad nu lyckligt utsliten, säger han och berättar hur han våndades inför vernissagen.
– Jag kunde knappt sova på flera dagar, säger han.
Märkligt kan tyckas då de röda prickarna vid vart och vartannat fotografi förkunnar en försäljningssuccé. Vad fanns det och oroa sig för?
Det är galet. Att kompisar och bekanta köper en bok för att stötta mig i tron att ”det kan han ha till en kvarter. Han är ju helt wako”, är en sak men när okända kommer fram och handlar ett fotografi av mig för mångdubbla pengar, då blir jag spak.

När det är dags att själv hamna på bild drar sig Anders medvetet mot bilderna närmst fönstret. Där hänger mopsen Pyzen, livskamraten, stödet och inte minst parhästen på de långa fotopromenaderna.
– King Kongish, Jin och Jang, utbrister Anders Cöster.
– Han och kameran har fått mig på nya spår i livet, avslutar fotografen.

Utställningen på Pumphuset visas fram till jul och boken ”Almost a year later” finns att köpa på Bokia, JG:s, Happy Hildas och Olofssons.

Läs mer:


Panoramafönstret ser Anders Cöster som en förlägning av sin egen utställning.
– Fönstret ingår i utställningen och den historia som mina bilder berättar.


Ett 60-tal bilder finns med i Anders Cösters nya fotobok, Almost a year later.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser