Annons

Landskrona lever kvar hos färöingarna

Vad har Venstres landsmöte i MCH Herning Kongrescente i helgen med Landskrona att göra?
Frågan är befogad men det finns faktiskt mer än en beröringspunkt. Venstre som med dansk logik finns till höger på den politiska skalan är systerparti med det svenska Folkpartiet och med anledning av detta fanns kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) på Jylland.
– Och bredvid mig fick jag Färöarnas premiärminister Kaj Leo Johannesen och när jag berättade för honom att jag kom från Landskrona så sken han upp som en sol, berättar Torkild Strandberg.
Det skulle visa sig att premiärministern har alldeles förträffliga minnen från Landskrona.
–  Han har vid fyra tillfällen besökt Landskrona, detta i samband med att Färöarnas landslag spelade sina EM-kvalmatcher i staden.  Första matchen spelades den 12 september 1990 med den sensationella segern med 1-0 över Österrike. Kaj Leo var målvakt, säger Torkild Strandberg och skyndar sig att förtydliga.
Reservmålvakt. Förstemålvakt var som bekant Jens Martin Knudsen som alltid var iförd toppluva.

I matchen mot Danmark den 25 september fick dock Kaj Leo Johannesen i den 56:e minuten hoppa in mellan målstolparna på IP och på så sätt blev även han historisk.

Annons
 

Övriga matcher i EM-kvalet som Färöarna hade Landskrona IP som hemmaplan var den 11/9 mot Nordirland, och den 16/10 mot Jugoslavien alla 1991.

Torkil gjorde målet
Noterbart från den historiska segern på Landskrona IP, där matchen spelades eftersom det inte fanns någon gräsplan på Färöarna, var att det var trävaruarbetaren Torkil Nielsen som gjorde målet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser