Annons

Åklagare lutar sig mot teknisk

17-åringen som är misstänkt för mordet på sin syster nekar till brott. Han hävdar att det funnits en tredje person i lägenheten som begått mordet. Denna person ska dock ha varit maskerad och därför har han eller hon inte kunnat identifieras. Enligt polisens utredning är det emellertid mycket som pekar ut brodern som gärningsman.

Ett fingeravtryck på en kniv, blodstänk på kläder samt fortspår i blod på golvet. Det är en del av bevisen som kommer att användas mot den idag 17-årige brodern som kommer att åtalas för mordet på sin syster den 23 april.
– Det är bevis som är graverande för den misstänkte. Fingeravtrycket sitter på ett sådant ställe på kniven att det inte kan ha kommit dit på vanligt vis. Dessutom har den tekniska utredningen av blodstänk på broderns kläder visat att han måste ha stått nära sin syster då hon stacks ner. Vad gäller fotspåren i blodet på golvet vid platsen för händelsen så finns det bara från en person och det är brodern, förklarar Caroline Aspinge som varit operativ utredningsledare i fallet.
– Det har varit en lång och dryg utredning som resulterat i cirka 2600 sidor. Här finns bland annat cirka 600 förhör.

Annons
 

Caroline Aspinge berättar att, enligt brodern, ska han och hans syster ha varit på väg ut genom dörren när den maskerade personen dök upp, trängde sig in i lägenheten tillsammans med systern och därefter begått brottet medan brodern befann sig utanför. Några spår efter en tredje person har dock inte polisen hittat.
– Vi har inte lyckats hitta något i alla fall. Det fanns ett spår utanför huset och det gick från ytterdörren till den plats där brodern stod när polisen kom till platsen.

Det var brodern som larmade om händelsen men enligt utredningsarbetet ringde han inte polisen direkt.
– Först ringde han en vän till systern och sade att han skulle komma för att systern var skadad. Den uppringde gjorde dock inte det och då ringde brodern polisen istället. Han var uppjagad och forcerad när polisen kom och han berättade då att en maskerad man skadat hans syster och sedan försvunnit från platsen.

17-åringen nekar till brottet och hans advokat Urban Jansson kommer att förse domstolen med bevis.
– Vi ska lämna in våra bevisuppgifter till domstolen senare i veckan. En del av dessa är samma som åklagaren kommer att använda sig av, säger advokaten.
– Min klient hävdar att han varit hos sin syster på grund av att hon fyllde år dagen innan och att en tredje, för honom okänd person, har begått brottet. Mer vill jag inte säga i dagsläget. Vad som är skönt är att det äntligen kommer ett avgörande, säger han.

Rättegången är satt till att äga rum under fyra dagar, den 26 och 27 november samt två dagar i början av december.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser