Annons

Riksdagsledamot gästade lärlingar

På måndagen gästades Landskrona av Tina Acketoft, (FP) gruppledare i riksdagens utbildningsutskott. Anledningen var att hon ville följa upp projektet Hantverksjobb Skåne Nordväst. Hon besökte bland annat Mat-Templets lilla butik på Rådhustorget och träffade lärlingen Emmylinn Johansson.

Det är ett lärlingsprojekt som stöds av Europeiska Socialfonden och riktar sig mot personer mellan 16 och 29 år. Målgruppen är de som inte har någon gymnasieutbildning, säger projektledaren Maria Hällstig och Tina Acketoft är noga med att förklara att det inte rör sig om någon vanlig praktikplats.
Vi riktar oss efter en grupp är svår att nå och som har svårt att nå ut. De ungdomar som antas får en lärlingsplats på ett företag och när de är klara efter fem månader får de ett detaljerat dokument på vad de lärt sig. I många fall är detta värt mycket mer än ett gymnasiebetyg eftersom en del företag efterlyser specifika kunskaper som man inte lär sig i skolbänken.

Annons
 

I Landskrona var sju personer med från start i september månad och av dessa är fyra kvar på sina lärlingsplatser i regionen. Inom kommunens gränser är det två som går lärlingsutbildningen i dagsläget. En av dessa är Emmylinn Johansson från Helsingborg som, sedan den 3 oktober går och lär sig allt om danska smörrebröd på Mat-Templet.
Jag är mer praktiskt än teoretiskt lagd så detta här passar mig perfekt, säger hon i samband med att Tina Acketoft hälsar på i butiken på Rådhustorget. Tidigare på dagen hade folkpartisten även gästat Coop Forum och ett annat lärlingsprojekt som drivs i samarbete med handelsprogrammet på Selma Lagerlöfgymnasiet.

22-åriga Emmylinn Johansson har lärt sig mycket under den dryga månaden hon varit på Mat-Templet. Det finns dock en hel del kvar att sätta sig in i under de fyra månaderna som återstår.
– Det handlar inte bara om att göra smörrebröd. Hon måste lära sig vad det är hon serverar, det kan ju vara så att en kund är allergisk. Hon kommer även att lära sig om hur man tar hand om mat och vilka hygieniska krav som ställs. Fullärd blir man aldrig, säger Mette Jörgensen som driver Matbutiken tillsammans med sin make Per.

Om Mette Jörgensen kommer att anställa Emmylinn Johansson är för tidigt att sia om. Men när hon är klar så kommer hon att vara en erfarenhet rikare och dessutom ha papper på vad hon kan.
– Lärlingsutbildningen kommer att dokumenteras ordentligt så att lärlingen i framtiden kan visa upp vad han eller hon lärt sig. Det blir alltså ganska precisa kunskaper som dokumenteras och det är just sådant som många företag efterlyser idag, säger Maria Hällstig och förklarar varför hon tror att det inte är ytterligare ett tillfälle för företag att få billig arbetskraft.
– Vi kräver ganska mycket av handläggarna. För att de ska få ta emot en lärling så måste de först gå genom en utbildning av oss och sedan följer vi upp hur det går under lärlingstiden.

Mette Jörgensen tycker att det är ett bra projekt och tar gärna emot fler lärlingar.
– I alla fall om de är lika duktiga och trevliga som Emmylinn, säger butiksägaren och skrattar.

På frågan om lärlingen kommer att vara mogen för att åka in till Köpenhamn och söka jobb hos Ida Davidsen som kan titulera sig världens främsta smörrebrödsdrottning svarar Mette Jörgensen snabbt.
– Nej, dit återstår det en hel del.


Emmylinn Johansson, lärling hos Mette Jörgensen som driver Mat-Templet i samspråk med Tina Acketoft, (FP) gruppledare i riksdagens utbildningsutskott som är nyfiken på hur lärlingsprojektet fungerar i praktiken.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser