Annons

Riksteaterföreningen och kulturförvaltningen enades

I tisdags skrev vi om att Landskrona Riksteaters ordförande Tommy Olsson i ett brev till kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (FP) riktat skarp kritik mot stadens kulturförvaltning. Igår, onsdag träffades företrädare för förvaltningen, nämnden samt styrelsen för föreningen och mötet var enligt samtliga parter konstruktivt.
– Det kändes bra när vi avslutat mötet. Vi har löst en hel del problem och nu ser vi fram emot att alla drar åt samma håll i framtiden, sammanfattar Tommy Olsson.

Stadens teaterchef Håkan Persson fick i brevet ta emot svidande kritik och innan mötet på onsdagen skrev han i ett mejl till Landskrona Direkt att det alltid finns ” två sidor av saken”.
– Det mesta bygger på ett ömsesidigt missförstånd. Vad vi lärt oss av detta är att vi måste vara mycket tydligare i vår kommunikation, säger Håkan Persson och ger ett exempel.
– Det som hände gällande Riksteaterföreningens jubileum så talades det om scenen när det var aktuellt. Det visade sig att vi hade olika uppfattningar om vad scenen innebär, bara scenen eller hela teatern.

Annons
 

En annan punkt som togs upp på mötet var den sänkning på 20 procent av bidraget som drabbade föreningen på grund av att man inte hade något dansevenemang.
– Med tanke på att det i vårt avtal med kulturförvaltningen inte nämns vilka typer av föreställningar vi ska arrangera, tolkar jag beslutet som en ren bestraffning, sade Tommy Olsson i tisdags.
Enligt Gunlög Stenfelt ska det dock har förts fram muntliga önskemål om just dansföreställningar och nu ska det även skrivas in i det avtal som ligger.
– Vi har en önskan att de ska ha ett så brett utbud som möjligt och dans är en inriktning, säger Håkan Persson och dementerar att det ska röra sig om något avdrag i bidraget.
– Det är bara en summa som vi hållit inne tills nu då frågan är löst. Det är viktigt att veta.
I samma andetag säger Håkan Persson att kulturförvaltningen inte ha någon kritik på Landskrona Riksteaters verksamhet eller utbud.
– Nej, och det ska vi inte ha. Vi ska inte blanda oss i deras utbud. De har mestadels välbesökta arrangemang så där har vi ingen kritik.
På frågan om det inte är motsägelsefullt att man först inte ska blanda sig i utbudet och sedan kräva att det ska finnas dans för att bidraget ska betalas fullt ut svarar Håkan Persson.
– Ja, om man ser det så. Men vårt mål är att Landskronaborna ska ha så brett utbud på teatern som möjligt och därför gjorde vi så.

Vad som händer härnäst är att avtalet, som sträcker sig till och med 2013, förtydligas.
– Det är viktigt för båda parter att avtalet är tydligt. Idag är det lite luddigt och vi har inget emot att det skrivs om. Vi är ju överens i sak idag, säger Tommy Olsson som trots att man nu är överens kommer att tacka nej till ordförandeposten nästa år.
– Jag skulle egentligen hoppa av förra året men jag tog ett år till. Nu tycker jag nog att det får komma in lite nytt blod.

Läs även: Teaterordförande har tröttnat

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser