Annons

Andra bullar på bespisningen

Löddeköpinges svar på Gordon Ramsey, kocken Brian Mårtensen, ska se till så att det från och med denna vecka bakas andra bullar och bjuds på nya fräscha smaker i stadens skolrestauranger.

Har ditt barn kommit hem från skolan i veckan och talat sig lyrisk för skolmaten? Det är vad Charlotte Hansson, kostchef och Ditte Bengtdotters, kostutvecklare i Landskrona stad hoppas.

Annons
 

Under höstlovet hölls en inspirationsdag på Seminarieskolans matbespisning för stadens skolkockar.
– Vi kommer att prova mer vågad smaksättning och kryddning av maten framöver. Dessutom blir det ett större utbud vid luncherna med exempelvis varierande tillbehör som eleverna kan välja fritt mellan, säger kostchef Charlotte Hansson och utlovar att eleverna ska mötas av ett färgrikt salladsbord så snart det vankas lunch.
– Dessutom ska det finnas ett soppstation i varje matsal. På så vis får skolorna ytterligare ett bra alternativ där man dessutom kan ta hand om svinnet, säger Brian Mårtensen, välkänd krögare från Löddeköpinge som nu mera är måltidsutvecklare på Procordia FoodSolutions.

Och nog gäller det att kunna trolla med råvarorna. En skollunch i Landskrona får kosta 8,74 i snitt.
– Titta här, säger Brian Mårtensen och pekar mot det dignande salladsbordet.
– Det fanns gott om rödbetor i köket idag och jag tror att vi fick ihop åtta olika rätter med just rödbetor i, säger kocken och understryker vikten av ”våga vara kreativ”.
– Det handlar om att tillvarata råvarorna, skapa nya recept och slänga mindre. Smaka den här rödbetstzatzikin. Visst är den underbar?

Tolv elever, en rektor, politiker och tjänstemän utgjorde testpiloterna när den dignande och färgsprakande provlunchen hölls.
– Vi vill att eleverna ska känna sig lockade av maten som serveras. Det ska tilltala både smaklökar och ögat, säger kostutvecklare Ditte Bengtdotter som nu inser att det gäller att hålla inspirationen vid liv ute på skolorna.

Joe Sayah, går i nionde klass på Västervångskolan och låter sig väl smaka av de olika alternativen.
– Detta är mycket bra. Jag hoppas att de kan lyckas hålla en liknande standard framöver. Kvalitén på skolmaten varierar väldigt mycket. Det händer ju tyvärr att vi fått potatismos som varit rinnig som vatten, säger han.

– Det är naturligtvis den stora utmaningen för oss nu att hålla standarden. Detta är vad vi tror på, tillstår Charlotte Hansson.
– Det gäller att prata för maten, tipsar Brian Mårtensen som en gång i tiden faktiskt arbetade tillsammans med den världsberömde TV-kocken Gordon Ramsey i Paris.
– Det är såklart en annan historia. Men likt honom kommer jag att följa upp hur projektet kommer att fortlöpa här i Landskrona.


Kanske kan lingonfromage sitta som en smäck efter maten.


Brian Mårtensen brinner av engagemang för att skoleleverna ska få en vettig lunch.


Kocken Brian Mårtensen och Ditte Bengtdotters, kostutvecklare i Landskrona stad tillsammans med personalen från skolköken som nu ska göra verklighet av planerna.
– Bland annat hoppas jag att personalen oftar bakar eget bröd på skolorna. Det har de visat att de är duktiga på, poängterar Brian Mårtensen


Seminarieskolans rektor Rolf Hammarlund låter sig väl smaka av skolmaten.


En soppstation ska finnas i varje skolkök från och med denna vecka.


Joe Sayah ger tummen upp och skålar för den nya inriktningen på skolmaten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser